Ново огнище на Африканска чума по свинете в Смолянско
Положителните проби в района вече са 10
Публикувана: 17 Aug 2019 | 11:03

Ново огнище на Африканска чума по свинете е констатирано на територията на област Смолян, като този път положителната проба е от диво прасе в района на Държавно горско стопанство Хвойна, съобщават от Областна администрация-Смолян.

 

Пробата е взета от мъртъв глиган. Така, положителните проби в района вече са 10. Първите засечени случаи бяха в землище на доспатското село Змеица, след което имаше 7 положителни проби, от диви прасета в заградената част на Държавно ловно стопанство „Извора“-Девин и сега в района на Хвойна.

 

Властите са сериозно притеснени от последните резултати, тъй като периметърът на положителните проби в областта се разширява. В понеделник ще бъдат обявени, какви мерки се вземат по отношение на последното огнище.

 

Заради 2 положителни проби край Змеица, в периметър от около 8 км. са забранени всякакви дейности в гората, като се започне от събирането на диви плодове, дърводобив, та дори и за разходки на туристи.

 

Забраняват всички дейности в 8 км зона, около новото огнище на Африканска чума в Доспатско


В „Извора“ започна поголовно унищожаване на дивите прасета, които са около 130, като се заравят в специално изработени  ями.

Коментари ( 0 )