Софиянци на протест пред посолството на Бразилия заради Амазонка
Недоволни скочиха на политиците в страната
Публикувана: 23 Aug 2019 | 18:23

Столичани се събраха на спонтанен протест пред посолството на Бразилия заради пожарите, които бушуват в Амазонка.
Спориед тях политиците са виновни за ситуацията, съобщава dnes.bg.


Френският президент Еманюел Макрон по-рано и обяви горските пожари в Амазонка за "международна криза" и поиска спешната ситуация да бъде обсъдена на срещата на върха на Г-7 в Биариц.

 

"Нашата къща гори. Буквално. Амазония, белият дроб на нашата планета, който произвежда 20 процента от нашия кислород, е в пламъци. Това е международна криза. Страни членки на Г-7, давам ви среща след два дни, за да говорим за тази създала се спешна ситуация!", написа Макрон в Туитър, предаде Франс прес.


Думите му напомнят казаното от президента Жак Ширак, който през 2002 г. по повод климатичните промени каза: 
"Нашата къща гори, а ние гледаме в друга посока".

 

Своето безпокойство заради пожарите в Амазония изрази и генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.

 

Бразилският Национален институт за космически изследвания обяви, че за последните две денонощия са възникнали 2500 нови пожара на територията на цяла Бразилия. Пожарите в страната са 84% повече в сравнение със същия период на миналата година. Според неправителствени организации 54 процента от тези пожари са засегнали Амазония.

 

Бразилски федерални прокурори обявиха, че разследват нарастването на случаите на обезлесяване и на горските пожари в амазонския щат Пара, предаде Ройтерс. Разследването ще покаже дали там мониторингът и спазването на разпоредбите за опазване на околната среда са намалели.

 

Коментари ( 0 )