Поради зачестили нотификации по Системата за бързо известяване RASFF за замърсяване на птиче месо от полски производител със салмонела Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) предприе засилено наблюдение над пристигащите в България пратки с месо от този производител. Всички пратки от бизнес оператора, влизащи в страната, ще бъдат подложени на лабораторен анализ за Салмонела.
Агенцията отправи запитване до полските компетентни власти за евентуални допълнителни мерки, които те предприемат спрямо предприятието. БАБХ поиска и методическа помощ от Центъра за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ) за препоръки за подобряване на ефикасността на прилаганите мерки.
От началото на годината по Системата за бързо съобщаване на храни и фуражи са получени 168 нотификации за наличие на Салмонела в птиче месо от Полша. Засегнати са различни държави членки на ЕС (Белгия, Италия, Германия, Холандия, Дания, Ирландия, Латвия, Литва, Естония, Финландия, Хърватска, Чехия, Франция, Словакия, Великобритания, Румъния, Унгария, България, Норвегия, Словения, Австрия, Испания, Гърция, Кипър). Нотификациите, в които България е засегната страна са 16 на брой.
Първата нотификация е получена през месец март, като до края на месец октомври нотификациите са 6. За периода от 29.10.2019 г. до момента са получени 10 съобщения по системата. Във всички нотификации за месец ноември е засегнат един полски производител. Всяка нотификация се отнася за конкретни партиди. Получатели в България са различни компании, които се занимават с преработка и търговия.
По всички случаи са предприети мерки незабавно след получаване на информацията, че България е засегната страна. В рамките на 24 часа се извършват проверки на място в обектите и се прави пълно проследяване на засегнатите партиди. Уведомяват се всички клиенти, закупили от тях. И се възбраняват количествата, налични на пазара. В предприятията, преработили замърсена суровина допълнително се извършват почистване и дезинфекция.
Проверките на агенцията са установили, че голяма част от месото е предназначена за термична преработка. Салмонелните бактерии се унищожават при температурна преработка, поради което термично обработените продукти не представляват риск за здравето на хората.
Законодателството в областта на храните позволява продуктите да се върнат на доставчика, да се насочат за термична преработка или да се предадат за обезвреждане в предприятие за преработка на странични животински продукти. За последващите действия към засегнатите продукти отговорността се носи от всеки производител или търговец, който предлага храни на пазара, а БАБХ контролира изпълнението.

Мет Гала 2026: С какви тоалети ще ни зашеметят звездите
Мангровите гори се оказаха неочакван източник на метан
Луната се променя в реално време пред очите ни
Китай официално стартира програма за космически туризъм
Траекторията на междузвездната комета 3I/ATLAS е определена с рекордна точност
Бивш на Литекс и ЦСКА: Взеха ме от барбекю, за да играя в Англия
Скандално! Мбапе иска 240 млн. евро обезщетение от ПСЖ
Стана ясно защо България само пада и не може да вкара в правилната врата
Сашо Димитров се закани: Излизаме да бием Грузия
Дневен хороскоп за 18 ноември, вторник
5 лесни трика при висока кръвна захар
„Един наивник на средна възраст“ по Bulgaria ON AIR ще зарадва любителите на шпионски трилъри
Задължителни ястия за 21 ноември – Ден на семейството
Настинката и замърсяването на въздуха – каква е връзката?
Тампони или превръзки – кое да изберем?
Има ли роля антимюлеровият хормон при жени, които не преминават асистирана репродукция?
Първо огнище на вируса Марбург в Етиопия – СЗО и Африканските здравни служби засилват контрола
Новите договори за финансов лизинг се увеличават с над 10% към края на септември
Семейство Обама ни напомнят как изглежда лидерството
Китайски SUV спечели 4 от най-престижните награди за дизайн
Крал Чарлз навърши 77 години в исторически замък и получи сладка изненада
Елси Хюит с тежка бременност, изпитва болка и не може да ходи
Коментари