IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Общество
10:47 | 13 декември 2019
Обновен: 10:56 | 25 април 2024

Злато и бронз за България от Международната олимпиада по експериментална физика

Страната ни бе представлявана Васил Николов и Иво Петров, които се конкурираха с 500 от най-добрите състезатели по физика

По материала работи: Пламен Янков
Злато и бронз за България от Международната олимпиада по експериментална физика

Злато и бронз завоюваха българските участници в VII-ата Международната олимпиада по експериментална физика (IEPhO), която се проведе между 23 и 30 ноември в Жемчужина, Беларус. Това съобщават от СООПН - Сдружение на олимпийските отбори по природни науки, цитирани от economy.bg.

 

България бе представлявана Васил Николов (11 клас, ПМЧГ) и Иво Петров (12 клас, СМГ), които се конкурираха с 500 от най-добрите състезатели по физика (предимно от Русия). Техен ръководител бе Никола Каравасилев, учител в ПЧМГ и Izzi Science for kids, и член на УС на СООПН.

 

И двамата български физици са участвали в немалко международни и европейски форуми, и са носители на множество медали. 12-класникът Иво Петров е двукратен сребърен медалист от тазгодишните олимпиади по физика и по математика, носител е на сребро от МОФ 2018 и два бронза от Европейската олимпиада по физика 2019 и 2018. 

 

11-класникът Васил Николов е трикратен бронзов медалист от Международните олимпиади по астрономия (2017-2019) и носител на бронзов медал от тазгодишната Международна олимпиада по физика.

Коментари

Новини Варна