Шестима на съд за фиктивните бракове с починали баби
Сред тях има полицай и служител на "ГРАО"
Публикувана: 17 Jan 2020 | 18:21

Шест души са били привлечени към наказателна отговорност заради участието си в престъпна група за придобиване на чужди имоти чрез фалшиви документи, съобщават от спецпрокуратурата, цитирана от "24 часа" и dnes.bg.

 

Сред обвиняемите лица има и служител в Териториално звено "ГРАО“ и полицейски служител. Те са използвали фиктивни актове за граждански брак с починали лица.


Привлечените бяха задържани на 15 и 16 януари 2020 г. в София при действия по разследването на следователи от Следствения отдел на Специализираната прокуратура и служители на Дирекция "Вътрешна сигурност“ на МВР и ГДБОП.

 

При извършените в хода на разследването претърсвания на жилища и автомобили, както и лични обиски, са иззети множество доказателства за престъпната дейност на групата – чужди лични документи, данни за лица, чиито имоти са придобити или са подготвени за придобиване от групата и др.

 

Ролята на полицейския служител в престъпното сдружение била да издирва възрастни или наскоро починали самотно живеещи хора, които притежават скъпи имоти и пари. Служителката в „ГРАО“ от своя страна заличавала от регистъра евентуални наследници на жертвите.

 

Иззет е и "издаден“ в Москва фиктивен акт за граждански брак на един от обвинените с починало лице, притежаващо голяма парична сума в банкова сметка и апартамент в центъра на София.

 

Днес Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд искане за определяне на мярка за
неотклонение задържане под стража за петима от обвиняемите лица.

 

Парична гаранция от 5000 лева е наложена на шестия привлечен за участие в групата.

Коментари ( 0 )