Още двама обвиняеми за водната криза в Перник
Бившият шеф на ВиК и и.д. кмет не изпълнили задълженията си
Публикувана: 27 Jan 2020 | 19:37

Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност нови две длъжностни лица заради водната криза в Перник и региона, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата, цитирани от dnes.bg.

 

Обвинение за длъжностно престъпление е повдигнато на временно изпълняващия длъжността кмет на община Перник през 2019 г. Севдалина Ковачева. Тя е била зам.-кмет по културата, но замества Вяра Церовска, когато тя излиза в кампания.

 

След писмено уведомяване по надлежния ред от управителя на „ВиК“ООД , че има силно намаляване на дебита на водоизточниците и водния ресурс в яз. Студена, и след като са били предложени действия за въвеждане на режим на водоползване в гр. Перник и други 10 населени места в общината, и.д. кметът не изпълнил служебните си задължения.

 

Ковачева не е предприела съответните действия за въвеждане на режим на водоползване в населените места от община Перник, което е довело до значителен недостиг и неправилно разходване на водния ресурс за питейно битови нужди в общината, според държавното обвинение.

 

Към наказателна отговорност е привлечен и бившият управител на „ВиК“ ООД в Перник за умишлена безстопанственост и сключване на неизгодни сделки.

 

В качеството си на длъжностно лице и при условията на продължавано престъпление, той умишлено не положил достатъчно грижи за управлението,стопанисването и запазването на повереното му имущество – на водопреносната и водоснабдителна мрежа на община Перник и на водата за питейно битови нужди от яз.“Студена“.

 

Въпреки задълженията си, управителят на „ВиК“ Перник умишлено не упражнил достатъчен контрол върху работата на служителите в дружеството, на които възложил да поддържат и ремонтират водопреносната и водоснабдителна мрежа на община Перник.

 

От това му бездействие е последвало разпиляване на имущество – вода за питейно битови нужди, постъпила от яз.“Студена“ във ВиК мрежата на града. Щетите от това деяние на обвиняемия са в приблизителен размер на 11 690 000 лв. (стойността на 7 млн. куб.м. вода за питейно битови нужди, които представляват разпилените 75 процента от всичката вода за питейно битови нужди в града за инкриминирания период).

 

На управителя на „ВиК“ Перник е повдигнато и обвинение и за сключване на неизгодни сделки на управляваното от него дружество, свързани с купуването и наемането на измервателни уреди на водния ресурс на яз.“Студена“.

 

Събраните до момента доказателства сочат, че от действията на двамата обвинени не са могли да настъпят преки вреди, довели до водната криза в Перник и региона. Тяхната дейност се явява последваща по отношение на загубата на вода за питейно-битови нужди от яз. „Студена“ и сама по себе си (без противоправните действия на обвиняемия Нено Димов) не би причинила значителен недостиг на вода за питейно-битови нужди на над 97 000 души.

 

По отношение на двамата обвиняеми Специализираната прокуратура е постановила задържане за срок до 72 часа, в които ще преценено какви мерки за неотклонение да им бъдат поискани или определени.

Коментари ( 0 )