IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Общество
17:11 | 29 януари 2020
Обновен: 03:38 | 25 март 2024

Февруари също ще е топъл, валежите – под нормата

Сняг се очаква повече във второто десетдневие

По материала работи: Пламен Янков
Снимка ПЛАМЕН ГУТИНОВ, архив

Февруари ще започне с температурите по-високи от обичайните и като цяло времето ще остане през по-голямата част от месеца по-топло, съобщават "Фокус" и dnes.bg, като цитира Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

 

Тази година се очаква средната месечна температура за втория месец от годината да бъде около и над нормата, която в Северна България и високите полета е от 0° до 2°, в Южна България и по Черноморието – между 2° и 5°, а в планините – между минус 8° и минус 3°.

 

Най-ниските температури през месеца ще бъдат между минус 10° и минус 5°, а най-високите - между 17° и 22°.

 

Месечната сума на валежите ще бъде около и под нормата, която за равнините е между 30 и 50 mm, в планините – между 40 и 70 mm, за Рило-Родопския масив и Странджа от 60 до 100 mm.

 

През първото десетдневие температурите ще бъдат по-високи от обичайните, въпреки че през последните дни от периода значително ще се понижат. Вероятността за валежи на повече места има през втората половина от периода, като в края на десетдневието в Северна България и по високите полета дъждът ще премине в сняг.

 

През второто десетдневие динамиката на атмосферните процеси ще бъде повишена. Температурите ще се понижат още и ще бъдат близки до обичайните. Ще има чести валежи - в Северна България – предимно от сняг, а в Южна и по Черноморието – от дъжд.

 

И през последното десетдневие ще се задържи динамично и променливо, с температури близки до обичаните. Вероятност за валежи има около 22-и, 25-и и в края на месеца.

 

В началото на месеца Слънцето изгрява в 7 часа и 42 мин. и залязва в 17 ч. и 38 мин. Продължителността на деня е 9 ч. и 55 мин. В края на месеца Слънцето изгрява в 7 часа и 04 мин. и залязва в 18 ч. и 14 мин. Продължителността на деня е 11 ч. и 09 мин.

 

Фазите на Луната през месеца са: 2 февруари – първа четвърт, 9 февруари – пълнолуние, 16.02 - последна четвърт и 23.02 – новолуние.

Коментари

Новини Варна