IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Политика
21:25 | 12 декември 2017
Обновен: 01:12 | 25 април 2024

Мая Манолова ще сезира прокуратурата за новите цени на водата

От 1 януари стойността й ще се увеличи с 2 до 20 процента в 15 града в страната

По материала работи: Ставри Таргов
Мая Манолова ще сезира прокуратурата за новите цени на водата

Омбудсманът Мая Манолова обяви, че ще сезира прокуратурата за готвените от Комисията за енергийно и водно регулиране нови цени на водата. Според тях, от 1-и януари в 15 града водата ще поскъпне с между 2 и 20 процента.

 

Пред БНТ Манолова обясни, че според нея има нарушения при формирането на цената на водата в ущърб на гражданите и в полза на монополните ВиК дружества, зaигравка с числа, манипулативно използване на периода и величината на инфлацията и на други компоненти.
 

 

Предвиденото увеличение вече е било одобрено миналата година заедно с бизнес плановете на ВиК дружествата, обясни председателят на КЕВР Иван Иванов:

 

Самата цена е свързана с обявената програма от правителството за подобряване на качеството на питейната вода - за всички дейности, които са свързани с пречистване на водите и ангажименти, които България е поела в това отношение към Европейската комисия и срокове, които трябва да бъдат изпълнени.

 

В този смисъл ние не можем да променим цени, които още с петгодишния бизнес план, те са записани цените за всяка една от тези пет години, всичко това е фиксирано.

 

Очакваното поскъпване на газа с около 3 процента няма да доведе до промяна в цените на парното, топлата вода и на тока, който произвеждат топлофикациите по комбиниран начин. Това каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов.

 

От думите му стана ясно, че едва ли ще бъде наложена някаква санкция на столичната топлофикация, която остави близо денонощие на студено жителите на четири квартала. Регулаторът ще изчака дружеството да му предаде поисканата информация преди да вземе решение, посочи още Иванов:

 

Имам информация, че ремонтната програма беше изпълнена. Най-уязвимите участъци в топлопреносната мрежа в София са били ремонтирани през летните месеци, но това не изключва в определени моменти да настъпи прекъсване, не винаги може да се предвидят прекъсванията, същественото е да бъдат отстранени максимално бързо, в рамките на предвидените 48 часа.

 

От БСП оповестиха, че ще организират протест пред сградата на КЕВР на 15 декември заради увеличението на цената на водата в 14 големи града. По думите на Корнелия Нинова, решението за по-високата цена не е аргументирано, взето е без обществено обсъждане, а представителят на БСП в Комисията за водно регулиране, в знак на протест, няма да участва в заседанието на КЕВР.

БНР

Коментари

Новини Варна