IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Политика
16:54 | 3 февруари 2018
Обновен: 06:24 | 25 април 2024

Граждани пред НС: Не на Истанбулската конвенция

Тя е опасна за децата на България, смятат протестиращи

По материала работи: Ставри Таргов
Снимка Dnes.bg.

Граждани протестираха пред Народното събрание в съботния ден срещу ратифицирането на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, известна като Истанбулска конвенция.

Според протестиращите документът цели унищожаването на българския народ, опасен е за бъдещето на България и за нейните деца. Конвенцията формулира понятия за пол, изградени на представата за джендър и социални роли, които отхвърлят традиционното, възприето от всички нас схващане, представа за отношенията между мъжа и жената. Тя не защитава жената, а защитава сексуалния партньор, заявиха протестиращи пред БНР.

 

Противниците на документа защитават тезата, че той ще доведе до въвеждане в българското законодателство на понятия за пол, различен от мъж или жена и ще създаде възможност за узаконяване на еднополовите бракове.

 

Както е известно, на този етап от ГЕРБ отложиха приемането на конвенцията, но председателят на ПГ на партията Цветан Цветанов отсече, че тя все пак трябва да бъде приета до края на българското председателство на ЕС.

 

Ратифицирането на конвенцията се подкрепя от ГЕРБ, а против са Обединените патриоти и БСП. Миналата седмица левицата внесе искане в парламента за свикване на референдум по спорната тема.

 

Президентът Румен Радев също се обяви против приемането на конвенцията, докато предшественикът му Росен Плевнелиев е "за".

Dnes.bg

Коментари

Новини Варна