IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Политика
13:10 | 3 март 2018
Обновен: 08:38 | 25 април 2024

Българите в Чикаго честват Трети март

По материала работи: Борис Проданов
Българите в Чикаго честват Трети март

В Културния център на Чикаго на поканата на българското консулство да отбележат Националния ни празник се отзоваха както американци, така и чуждестранни дипломати и гости.

 

Концертът с участието на "Гласовете на малката България” и танцьорите от ансамбъл "Хоро” пренесоха през океана звуците и багрите на родината ни.

 

"Сдружение Азбукари“ и "Българи за България“ за трета поредна година организират многохилядно хоро във всички точки по света по случай Националния празник на България 3 март. За първи път и Чикаго ще се присъедини към "Пробуждане-то с хоро!“.

 

Първо в двора на българската православна църква “Св. София” в предградието Дес Плейнс ще се хванем на хорото, а след това ще отидем на площад “Дейли” пред кметството на Чикаго, за да издигнем в чест на 140-годишнината от Освобождението ни до знамето на Америка и щата Илинойс и българският трибагреник.

 

За най-голямата българска общност извън границите на родината това се случва за 12-и пореден път и е очаквано и обичано събитие за много нашенци, а за музикант и танцьор като Константин Маринов е нещо като специален ритуал. Задължително облечен в национална носия с българското знаме и тъпана през рамо той отново обещава да даде тон и да поведе хорото в центъра на ветровития град. 

 

БНР

 

Още по темата: Варненци почетоха Освобождението (СНИМКИ)

Коментари

Новини Варна