IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Политика
17:46 | 12 март 2018
Обновен: 08:32 | 25 април 2024

Синодът зад Радев, бил отстоявал позициите ни пред †Кирил

С такт и достойнство обяснил, че сме признателни на всеки воин

По материала работи: Ставри Таргов
Синодът зад Радев, бил отстоявал позициите ни пред †Кирил

От Светия синод на Българската православна църква излязоха със становище за срещата на президента Румен Радев с руския патриарх Кирил на 4 март в София. На тази среща присъства и българският патриарх Неофит.

 

От Синода заявяват, че президентът Румен Радев е отстоял твърдо своите позиции по време на срещата.
До скандала се стигна, след като руската православна църква публикува на сайта си близо шестминутно видео от срещата на Всерусийския патриарх Кирил с Румен Радев.

От него става видна назидателната реч на Кирил към държавния ни глава, която предшества изявлението му на летището, когато пред журналисти, тръгвайки си заяви, че е огорчен... "от официалната реторика на представители на държавата, като наравно с Русия същата роля почти да са изиграли Полша, Литва, Финландия" в освобождението на България от османското иго.

 

От прессекретариата на президента след това съобщиха, че разговорите на президента с патриарх Кирил и водената от него делегация не са били засекретявани, нито е водена стенограма.
От там подчертаха, че българските национални интереси се отстояват твърдо и отговорно на всяка международна среща на президента Румен Радев.
От Светия Синод също увериха, че родните интереси са били защитени.

 

На срещата патриарх Кирил изложил болката и разочарованието си от принизяването на ролята на Русия в Руско-турската освободителна война и отдаването на почит и на други, според него, държави.

 

Президентът, с такт и достойнство, уверил патриарха на Руската православна църква, че българският народ никога не е представил да отдава почит и заслужена благодарност на руския народ, на руската църква и на войните от армията освободителка на император Александър Втори.

 

В същото време, президентът Радев изрично подчертал, че както църквата се бори за душата на всеки човек, така и ние сме признателни към паметта на всеки войн, сражавал се в руската армия под знамената на император Александър Втори и загинал за българската свобода, независимо от неговата националност.

Dnes.bg

Коментари

Новини Варна