IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Политика
09:37 | 9 септември 2018
Обновен: 03:22 | 15 април 2024

Нов опит за дим в кръчмите. Такса "Разрешено пушене" - за или против?

Размерът на евентуалната вноска не е ясен, но щял да пълни хазната

По материала работи: Ставри Таргов
Нов опит за дим в кръчмите. Такса "Разрешено пушене" - за или против?

Заведенията да плащат такса, ако в тях се дими, предложиха от бранша, след като през седмицата депутатите отхвърлиха предложенията на патриотите за либерализация и така пълната забрана остана в сила.

Идеята е всяко заведение, в което има тютюнев дим, да плаща такса "разрешено пушене".

 

Вноската пък трябва да е годишна и да се определя спрямо площта на заведението като парите да отиват в специален държавен фонд.

 

Тези заведения ще бъдат обозначени и със специални стикери, от които клиентите да знаят, че в тях е разрешено пушенето, предаде bTV.

 

Самите пушачи са разделени в оценките си за предложението – според някои е по-добре да не стоят навън през зимата, докато други вече са свикнали с пълната забрана.

 

Все още не е ясно какъв размер на таксата ще бъде предложен, но тя може да се определя на квадратен метър, предлагат от Българската асоциация на заведенията.

 

"Това ще донесе милиони приходи в бюджета, които ще могат да се ползват за социални помощи, за здравното министерство", убеден е председателят на организацията Ричард Алибегов.

 

От "България без дим" са твърдо против – по данни на сдружението, с пълната забрана на цигарите пушачите са намалели с 30 процента. Подозират, че зад предложението стои тютюневата индустрия.

 

От министерството отказаха да коментират идеята на заведенията. Планират даже затягане на режима - например затваряне на кръчма, в която се пуши и по-високи глоби за нарушители. Сега те са до 1500 лева за заведение и 500 лева за пушач.

 

От началото на година са глобени малко над 1100 обекта, а актове са получили стотина души.

 

Дали идеята за такса "разрешено пушене" ще влезе в предложенията на здравното министерство за промени в Закона за здравето, ще стане ясно следващите седмици.

 

Dnes.bg

Коментари

Новини Варна