IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Политика
16:38 | 5 декември 2018
Обновен: 05:10 | 26 април 2024

Законът за хората с увреждания – основа за реформа

Бисер Петков: С него се поставя основа за промяна на политиката

По материала работи: Пламен Янков
Законът за хората с увреждания – основа за реформа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

 

 

Със Закона за хората с увреждания се поставя основата за цялостна реформа на политиката към тях. Това коментира социалният министър Бисер Петков, след като парламентът окончателно прие новия закон, за който месеци наред настояваха протестиращите майки на деца с увреждания.

 

С текстовете се въвеждат квоти за бизнеса за наемане на хора с увреждания, ще има индивидуална оценка на потребностите, както и нови форми на подкрепа.


"Дълго продължи работата по този законопроект, но имаме един нов закон за хората с увреждания, който гарантира правата им и дава нови форми на подкрепа. За първи път финансовата подкрепа, обвързана с линията на бедност, е определена в самия закон. Само за тази месечна финансова подкрепа са предвидени 426 млн.", уточни Петков, цитиран от dnes.bg.

 

По думите му със закона се отговаря и на редица изисквания на ратифицираната от България Конвенция за правата на хората с увреждания - конституират се органите, които ще осигуряват насърчаване на прилагането и мониторинг на конвенцията. Той посочи и че с текстовете са предвидени мерки за заетост на хората с увреждания.

 

"Очаквам утре Народното събрание да гласува и другия законопроект за личната помощ. Днес правителството одобри и третия законопроект за социалните услуги. Наистина през тази година можем да се поздравим с една значителна промяна в правната рамка за хората с увреждания и уязвимите групи в обществото", заключи социалният министър.

Коментари

Новини Варна