IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Политика
15:03 | 16 декември 2018
Обновен: 04:16 | 26 април 2024

Цветанов към президента: Да каже как е финансирана кампанията му

Въпросът за прозрачността по време на избори предизвика коментара на председателят на ПГ на ГЕРБ

По материала работи: Пламен Янков
Снимка: Ivannankov.bg

Шефът на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов нападна президента Румен Радев за начина на финансиране на предизборната му кампания.


Повод за това станаха критиките на държавния глава към управляващите, които отказаха  да реформират изборната система, като въведат модерни способи на гласуване - електронен и машинен вот. Държавният глава определи като "повърхностни" доводите им срещу машинното гласуване и предупреди, че вложените средства и усилия в подготовката на е-вота не бива да остават без резултат.


Според Цветанов обаче ако президентът иска да говори за избори и Изборен кодекс, първо трябва каже как е финансирана кампанията му.


Цветанов настоя, че Радев трябва да отговори на съмненията, че социално слаби са финансирали кампанията.


"Как е възможно един социално слаб човек, който трудно може да поеме своите собствени разходи, да отдели 400 лв. за кандидат-президентската кампания на Радев?", попита той.


Според него прозрачността е изключително важна за всеки изборен процес. По думите му всички тези съмнения за непрозрачно финансиране обаче пораждат въпроса дали може да се говори за определени зависимости.


"Затова е редно всеки, който иска да вземе ролята на ментор в обществото, първо да отговори на всички тези подозрения", подчерта той.


Цветан Цветанов разкритикува още Радев, че не изпълнява основната си функция на обединител и не допринася за осъществяването на пълноценен и градивен диалог между партиите и институциите, а даже напротив.


"Трудно ми е да си представя как би изглеждал един КСНС, на който Радев ще трябва да събере представителите на всички онези институции, които той ежедневно напада", коментира той.


Dnes.bg 


Цветанов: Влизането в Шенген ще стане на два етапа


Президентът Румен Радев се среща с краля на Йордания Абдула Втори в Аман
 

Коментари

Новини Варна