IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Политика
12:54 | 15 март 2019
Обновен: 09:01 | 26 април 2024

Поредните поправки в ИК - върнаха стария праг на преференциите

ДПС отново отвори темата за агитация на майчин език

По материала работи: Пламен Янков
Поредните поправки в ИК - върнаха стария праг на преференциите

Както и обещаха след общественото недоволство, управляващите върнаха досегашните прагове на преференциите, съобщи dnes.bg. Запазва се 7-процентовият праг на преференциите за парламентарните и местни избори и 5-процентовият за евроизборите, както беше досега.


До поредните поправки в Изборния кодекс се стигна месец след решението да се повишат праговете на преференциите и така на практика те да се обезсмислят. Това породи остра обществена реакция, БСП решиха да бойкотират пленарните заседания, а президентът Румен Радев наложи вето върху промените.


Няколко дни по-късно от ГЕРБ направиха завой и обещаха, че ще върнат старото положение на преференциите и така днес текстовете минаха на първо четене в парламента.

 

От ДПС също имаха предложения за промяна в Изборния кодекс, но мнозинството ги отхвърли.

 

От движението искаха да отпадне ограничението на броя на секциите в държавите извън Европейския съюз за евроизборите и настояваха да може да се използва и майчин език по време на предизборна кампания. Законопроектът предвиждаше и промени относно изискванията за уседналост за евровота и местните избори, както и видеонаблюдение във всяка секционна избирателна комисия.

 

Според лидера на ДПС Мустафа Карадайъ сега действащото законодателство ограничава правата на българските граждани извън страната да избират и да бъдат избирани, което противоречало и на Конституцията. Йордан Цонев пък защити предложението за агитация на майчин език и настоя, че това по никакъв начин не накърнява националното достойнство.

 

"Какво толкова, ако кажеш няколко думи на майчин език? Никой не отрича, че българският език е официален. И ако се кажат пет изречения на чужд език, не виждам как се накърняна националното достойноство. Това е комплексарщина, не е национално дойстонство. Онзи ден и президентът говори на английски език", отсече Цонев.

 

Депутатът от ДПС призова да бъде приет законопроектът им, за да може да се проведе дебат между първо и второ четене и всеки да си каже мнението. Според него това бил начинът БСП да не спекулира, че има договорки между ГЕРБ и ДПС. Той нападна червените и че не са "изчистили политиката и идеологията си от Възродителния процес".

 

Шефът на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов се съгласи, че има нужда от дебат по темата за уседналостта и агитацията на майчин език, но се усъмни, че по този въпрос може да се вземе правилното решение точно сега.

 

"И за майчиния език, и за уседналостта, трябва да има дебат. И ние сме готови да водим този дебат, да ползваме експертизата на БАН, на експерти, на общественици, но смятам, че политиците днес и сега - преди избори, едва ли ще могат да вземат най-правилното решение", каза той.

 

Юлиан Ангелов от "Обединени патриоти" пък обясни, че нямат нищо против гражданите, които живеят в друга държава, но не искат да допуснат чуждо влияние на изборите ни.

 

"Ние сме против една друга държава, други политици, да осигуряват вота на гражданите и да влияят във вътрешната политика", каза той.

Коментари

Новини Варна