IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Политика
15:11 | 31 октомври 2019
Обновен: 12:46 | 26 април 2024

Отпускат 200 нови щатни бройки за надзиратели

Разкриването им ще струва на министерството около 7 млн. лв.

По материала работи: Ставри Таргов
Отпускат 200 нови щатни бройки за надзиратели

200 нови щатни бройки за охрана и надзиратели в затворите ще разкрие правосъдното министерство.

 

Разпореждането е на премера Бойко Борисов във връзка с обявената стачна готовност на синдиката на служителите в затворите, съобщи ресорният министър Данаил Кирилов пред журналисти в МС след заседанието на правителството.

Разкриването им ще струва на министерството около 7 млн. лв. Според министъра така синдикатите, с които имало "добросъвестен диалог", ще бъдат удовлетворени в исканията си. По думите му те имат основание, въпросът е до каква степен бюджетът може да ги обезпечи.

 

Общият дефицит на кадри е около 1600 бройки, спешният дефицит е 676 бройки, съобщи Кирилов. Той напомни, че работещите в системата ще получат 10%-но увеличение на възнагражденията като част от публичния сектор.

 

Протестната готовност е повод, но преди повече от 2 години министър Цецка Цачева в такава процедура на преговори е поела ангажимент ежегодно да се увеличава щатният състав с 200 бройки в двете дирекции "Охрана" и "Изпълнение на наказанията", разясни той.

 

За догодина Министерството на правосъдието ще получи с около 26 млн. лв по-висок бюджет. От ВСС вече изразиха недоволство, че са предвидени по-малко пари от желаните, на което Кирилов отговори днес, че последната дума по бюджета имат депутатите.

 

Той каза също, че има възможности за оптимизиране на структурите в съдебната система и на отделни разходи с "всички възможни икономии".

 

Dnes.bg

Коментари

Новини Варна