IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
България
21:21 | 29 октомври 2014
Обновен: 01:33 | 24 април 2024

Честваме 100-годишнината от рождението на Павел Вежинов

Изложби, филмова програма и конкурси за млади автори са само част от инициативите

По материала работи: Лиляна Трънкова
Честваме 100-годишнината от рождението на Павел Вежинов

Изложби, филмова програма и конкурси за млади автори са само част от инициативите, с които ще бъде отбелязан 100-годишният юбилей на големия български писател Павел Вежинов, съобщи БНР.
"Нощем с белите коне", "Бариерата", "Тримата от запаса", "На всеки километър" - това са само част от заглавията с автор или сценарист Павел Вежинов. Те отдавна са станали символ на задълбочено психологическо, философско, и на доста места забавно вглеждане в българската съдба през 20-ти век. Именно заради това, че Павел Вежинов днес изглежда като родоначалник на сериозния роман в българската литература, от Столичната библиотека смятат честването на неговата годишнина, което започва другата седмица, за начало на подобни инициативи. Марчела Борисова от библиотеката: "Това нещо, което стартираме в момента заедно с нашите партньори-съорганизатори, искаме да го превърнем в една традиция, многогодишна традиция, като започваме със 100-годишнината от рождението на Павел Вежинов и всяка следваща година ще представяме нови писатели, разбира се, софийски".
Павел Вежинов винаги е бил далеч от суетата на това да се самонаречеш писател, каза дъщеря му Павлина Делчева: "Той смяташе, че читателите са тези, които могат да нарекат един творец писател, че е много самонадеяно сам човек да дава определения за себе си".
Събитията, посветени на Павел Вежинов, ще започнат на 6-ти и ще продължат до 23-ти ноември.

Коментари

Новини Варна