IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
България
16:23 | 30 октомври 2014
Обновен: 19:59 | 25 април 2024

Българи се бият на страната на "Ислямска държава"

Информацията е дошла от съюзници, каза министър Шаламанов

По материала работи: Златина Добрева
Българи се бият на страната на "Ислямска държава"

От съюзници е постъпвала информация за българи, сражаващи се на страната на "Ислямска държава", призна служебният военен министър Велизар Шаламанов и коментира, че това е много тревожно. Той отказа повече подробности, защото според него това, което е казал, е достатъчно.
На въпрос за опасността от "Ислямска държава" Шаламанов коментира, че рискът е голям и именно затова има международна коалиция, водена от САЩ.
Вчера имахме възможност с началника на отбраната и командира на ВВС да посетим самолетоносача "Джордж Буш" в Средиземно море и да се убедим във високата готовност и мощ на съюзниците си, каза Шаламанов, цитиран от БТА.
Той добави, че смята, че България, като част от НАТО и ЕС, също трябва да развива способности за действия в такъв тип операции.
Шаламанов отново посочи, че към момента не разполагаме с такива способности и добави, че това е една от причините да се замислим по-сериозно за проблемите с превъоръжаването.
Необходимостта от националната програма "България в НАТО и в Европейската отбрана - 2020" произтича от това, че въоръжението и техниката са изключително остарели и несъвместими с тези на съюзниците ни, коментира министърът.
Нашата армия е силна, но заедно със съюзниците сме много по-силни, заяви той на церемонията днес за връчване на дипломите на Випуск-2014 на Военната академия "Г. С. Раковски".
Министърът определи като истинско предизвикателство модернизацията и превъоръжаването с техника, която да отговаря на високите очаквания и задачите, поставени пред въоръжените сили.
Превъоръжаването трябва да стане с максимално използване на капацитета на науката и индустрията ни, но в много тясно взаимодействие със съюзниците, за да има пълна оперативна съвместимост и максимално използване на постиженията в страните, с които заедно членуваме в НАТО и ЕС, изтъкна той, цитиран от днес.бг.
По думите му фокусът от настоящата година напред е върху колективната отбрана и това е сериозно предизвикателство.

Коментари

Новини Варна