IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
19:33 | 16 декември 2014
Обновен: 11:37 | 25 април 2024

Сезират прокуратурата за тормоз в дом за сираци

Момиче се оплаква от сексуални намеци от страна на възпитател

По материала работи: Юлиян Атанасов
Сезират прокуратурата за тормоз в дом за сираци

 

Прокуратурата и Държавната агенция за закрила на детето ще бъдат сезирани заради оплаквания на деца от дом за сираци, сред които има и сигнал за сексуално насилие, пише dnes.bg. Към институциите ще се обърне председателят на Националното сдружение на сираците в България Слави Михайлов, стана ясно от думите му. Той заяви пред медиите, че възпитаниците на дом „Пеньо и Мария Велкови” във Велико Търново са разказали за множество нередности и нарушения. Момиче от дома се е оплакало от сексуален тормоз от страна на свой преподавател. Според разказите на 18-годишната девойка 60-годишният мъж я канел вечер в стаята си.

Момичето разказа и че даренията за дома първо минават през възпитателите и ако нещо не им хареса, се дават на децата, съобщи „Фокус”. Според други обвинения хората от персонала употребявали алкохол вечер, докато са на смяна.

Слави Михайлов разказа още, че децата му се оплакали, че от двама месеца възпитателите прибират вечер мобилните им телефони. Децата обяснявали и че след като им вземат мобилните телефони, напълно заредени, на сутринта са с 30% от батерията. „Това означава, че те се използват от възпитателите. Телефоните са лична неприкосновеност на децата и чрез тях те могат да съобщят веднага на съответните органи, ако нещо нередно се случва”, коментира още председателят на Националното сдружение на сираците.
Той поиска отстраняването на директорката на дома Ганка Григорова и на възпитателя, тормозил сексуално момичето.
Официална реакция от страна на ръководството на дома все още няма. Няма коментар и от институциите.

 

Коментари

Новини Варна