IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
19:45 | 9 февруари 2016
Обновен: 22:39 | 17 април 2024

Реформаторите: Предсрочен вот, ако не мине законът "Кунева"

Ще останат ли в управлението?

По материала работи: Слав Велев
Реформаторите: Предсрочен вот, ако не мине законът "Кунева"

Реформаторският блок може да излезе в опозиция, да оттегли министрите си от кабинета и да предизвика предсрочни избори. Това ще стана, ако не бъде приет Закона за антикорупцията на вицепремиера, а вече и просветен министър Меглена Кунева, съобщи dnes.bg.

Парламентът вече веднъж я бламира, като не го прие, но тя тя продължи да настоява, че той е необходим и сега отново го внесе в Изпълнителния съвет на РБ за обсъждане. След това пак ще влезе и в дневния ред на депутатите.

Според Найден Зеленогорски от ДБГ законът е "червената линия", която показва дали реформаторите ще останат или не в управлението. 

"Меглена Кунева ще се справи безупречно, няма да намалим натиска по антикорупционното законодателство, независимо че тя вече е и министър на образованието", подчерта Зеленогорски, цитиран от пресцентъра на РБ.

Той увери, че излизането в опозиция на РБ би означавало всички, а не само някои от министрите да напуснат кабинета.

Да си в опозиция, но подкрепяш част от управлението в лицето на 2-3 министри е алогично, категоричен бе Зеленогорски. 

Ние не гледаме човека, а какво върши той като министър и прави ли реформи. Нашата линия е меморандумът с ГЕРБ, където ясно пише за ускоряване на реформите в посочените сектори. Ако се окаже, че в края на този сезон, въпреки подписан меморандум, няма напредък в управляващото мнозинство, очевидно стигаме тънката линия на преосмислянето на участието си, каза още той.

Реформата в МВР, отбранителната стратегия, измененията на Закона за държавната администрация, както и темата за Съвета за децентрализация ще са сред темите на Съвета за развитие утре, анонсира още Зеленогорски.
От РБ внесохме въпрос за следващия съвет, свързан със специалната стратегия за изостаналите, полупланинските и планинските райони, за които държим да има обезпечена финансово целенасочена стратегия, каза още той. 

Зеленогорски подчерта, че в Съвета за развитие не е предвидена точка в дневния ред за номинацията на генерален секретар на ООН.

dnes.bg
 

Коментари

Новини Варна