IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
България
15:58 | 3 април 2016
Обновен: 05:34 | 28 март 2024

Българите са най-забавляващата се нация

Анимацията е задължителна и неделима част от туристическия продукт

По материала работи: Юлиян Атанасов
Българите са най-забавляващата се нация

Анимацията е задължителна и неделима част от туристическия продукт. Тя би могла да отличи един хотел от друг и представлява онази добавена стойност, която може да привлече повече туристи. Това казаха гостите на предаването „Клуб Investor“ на Bloomberg TV Bulgaria д-р Маргарита Мишева, преподавател по анимация в туризма от Нов български университет и Роси Македонска, арт-директор на школа за анимация.

 

"В България се търсят такива продукти, които имат добавена стойност, например чрез анимация", каза Мишева.По думите на Македонска анимационният продукт се оценява директно от госта на хотела, чрез специализирани въпросници. "Оценява се спортната анимация, детската, оценява се и вечерната анимация, която е черешката на тортата, цветето на деня".

 

Според Мишева значението на анимацията се подценява от българския закон, защото "думичката анимация не съществува в действащия туристически закон. Такова нещо все едно няма", а е нужна регулация на бранша:

 

"Дейността трябва да се регламентира".

 

Гостите се обединиха около мнението, че не клиентът трябва да полага усилия за доброто си прекарване в хотела, а това е грижа на аниматора.

 

При подбора на кадри за аниматорския бизнес едно от най-важните са езиковите компетенции. "Трябва да се знаят минимум два езика и добре да се познава туристическото поведение и народопсихологията на групите", каза Мишева.

 

По думите на Македонска "най-забавляващата  се националност са българите":

 

"Българите са ужасно доволни и се включват във всякакъв вид анимация. Руснаци, румънци, поляци..., а при германците задължително всичко трябва да бъде описано в програма по часове. Те си търсят обявените в програмата дейности. Англичаните също много се забавляват. Скандинавците са много интересни, но са много трудни за интерактивни занимания. Повече обичат да наблюдават".  

Коментари

Новини Варна