IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
България
10:23 | 21 април 2016
Обновен: 23:51 | 2 май 2024

Чурка и Гъзурниците водят в листа за най-смешните имена на села

Вижте и останалите села, кръстени от завзеци

По материала работи: Юлиян Атанасов
Чурка и Гъзурниците водят в листа за най-смешните имена на села

Както и фамилиите, така и много от селищата у нас носят името си от някаква стара история, която дълго се е помнела, или от името на създателя си. Шегобийци не липсват в нито една област. Ще направим бърз преглед на най-колоритните и куриозни имена на села. Безспорно началото идва заслужено за  Чурка - село в Южна България. То се намира в община Мадан, област  Смолян. Освен с колоритното си име (никой не помни откъде е дошло) селото се слави и с древните си корени. В района са открити останки както от римско, така и от тракийско време, а белезите от Османската империя личат от сградите и каменните зидове по билата на местните върхове. Не, че сме се захванали за мъжкия полов орган, но следва Долно Уйно - село в Западна България. То се намира в община Кюстендил, област Кюстендил. Селото е от разпръснат тип, образувано от махалите Курнец, Деданиковци, Цветкова, Бабабоневска, Славковци, Райковци, Моралийска, Селище, Янковци.

И, разбира се, на горния край на склона стърчи не кое да е,а село Горно Уйно, по поречието на река Уйненщица. Не е тайна, че почти пословично е чувството за хумор на хората в Западна България. Там са и селата с интересните имена - Сърбогъзи, Торбалъжи, Пържиграх и Чуйпетлово, Тъпчилещово и Пърша. Село Торбалъжи до Габрово било кръстено на прякора на първия заселник и основател на селището – козаря Дончо Торбалъжи. А го наричали така заради таланта му да разказва увлекателно лъжливи истории.  Два от кварталите на Габрово –  “Андреево” и  “Любово”, са бивши села, чиито имена преди присъединяването им са били Търсигъзи и Гъзурниците. 

 

В близост до село Гъзурниците се намира махалата Пръдлевци. Що се отнася до произхода на името, Гъзурниците не е свързан с това, което ви хрумна. Става въпрос за данъка „гъзурнина”, който бил специфичен за този край налог върху произведеното жито.

 

Къртожабене пък е малко селце в община Плевен. Легендата за  произхода на  името разказва, че преди много години, когато целият каньон бил във вода, само по-високите места били обитаеми, но когато страшна болест поразила хората, те решили да намерят друго място за живеене. Двама по-смели мъже тръгнали към реката и когато стигнали, видели, че водата се е отдръпнала и е останала голяма пуста площ. Така хората се заселили в каньона, където сега се намира селото. Тези двама мъже решили да го кръстят на първите две животни, които видели - това били една къртица и една жаба и от там идва името Къртожабене.

Симпатично име носи едно село в Габровска област – Къртипъня. Говори се, че го е получилo заради дърводобива, който протичал в горите наоколо. В книгата "Срещи с малките братя" се срещат разкази, в които се споменава името на герой, наречен "дядо Колю Къртипъня". Според историята той получил това име заради голямата си сила и присъства като герой в няколко разказа, чието действие се развива в района на село Лешница.

В околността на Дряново също има с какво да се похвалят. Най-малкото със село Дупините. В тревненското село Пържиграх пък, в което днес не живее никой, къщите я карат на доизживяване.

Да не пропуснем дряновските села Бърборци, Длъгня, Крачунка, Цинга, Шишня, Чуйпетлово, Тъпчилещово и Пърша. Селищата с интересни имена се допълват от гоцеделчевското Лъжница, велинградското Кръстава, великотърновското Вонеща вода и много други.

Не само имената, но и улиците в България понякога се веят с луди имена. Да преместим поглед от селата за малко, за да споделим усещанията на хората, живеещи във варненския централен квартал “Трошево”. Имената като цяло са прекрасни думи. Наистина! Без доза ирония! Но! Не за имена на улици. Или ги е измисляла поетеса, или на авторите са им били временно изчерпани идеите. Реално съществуващи и една до друга се веят гордо в момента улиците: Блян, Милосърдие, Радост, Фантазия, Усмивка, Нежност, Сълзица, Лира, Копнеж, Вярност.

По принцип изчезването на села от лицето на страната е много тъжно явление. Гледката - също. Но как ли са се чувствали, докато споделят откъде са родом, жителите на изчезналото село  Сърбогъзи?

Ели Mаринова 

Коментари

Новини Варна