IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
18:49 | 6 ноември 2016
Обновен: 08:12 | 18 април 2024

ЦИК още не е взела решение за удължаване на изборния ден след 21 ч.

На място в СИК ще се преценява колко от чакащите пред секцията гласоподаватели могат да упражнят правото си на вот

По материала работи: Борис Проданов
ЦИК още не е взела решение за удължаване на изборния ден след 21 ч.

Централната избирателна комисия не е приела решение, с което да удължи изборния ден в секциите след 21 ч. на местата, където има големи опашки от гласоподаватели, коментира за БТА Александър Андреев, говорител на ЦИК. Това ще бъде прецедент и извън закона, аргументира се той. Андреев каза, че такова предложение е внесено от член на ЦИК, но то не е било възприето.


На въпрос, ако все пак след 20 ч. пред някои секции има хора, на които са събрани паспортите, но не всички от тях успеят да гласуват до позволеният от закона - 21 ч., какво ще се случи с тях, Андреев каза, че "председателят и секретарят на СИК трябва да установят до 20 ч. дали пред СИК има гласоподаватели, които искат да гласуват и на колко от тях могат да вземат документите". Това на практика означава, че не всички чакащи ще могат да гласуват, ако това не бъде преценено от самата СИК. Според Александър Андреев това не е субективизъм, а преценка на база на обективни дадености от страна на СИК.

 

БТА

 

Вижте още: Броят на гласувалите във Варненско вече гони 200 000

Коментари

Новини Варна