IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
България
15:34 | 28 януари 2017
Обновен: 14:25 | 20 април 2024

Всички земеделски земи влизат в Централен електронен регистър

До пет години след приемането на кодекса трябва да има действаща система

По материала работи: Юлиян Атанасов
снимка: Ели Маринова

Кодексът на поземлените отношения, който вече е окончателно готов предвижда създаване на централен Национален електронен регистър на земеделските земи, научи „Агрозона“. Той ще бъде под ръководството на министъра на земеделието и храните, а поддръжката му ще е за сметка на бюджета на аграрното министерство. Регистърът трябва да бъде направен в срок от 5 календарни години от влизане в сила на Кодекса. Предвидено е Националният електронен регистър на земеделските земи да функционира като единна централизирана електронна база данни, съдържаща информация относно земите, лицата и свързаните с тях дейности, които подлежат на регистрация по реда на този Кодекс, става ясно от проекта, чието обществено обсъждане предстои.Действащият в момента Закон за собствеността и ползването на земеделските земи е бил изменян 65 пъти от влизането му в сила, а правилникът за прилагането му е ремонтиран 36 пъти.

 

През август миналата година Министерство на земеделието и храните пусна обществена поръчка за изготвянето на Поземлен кодекс, с който да се обедини разпокъсаното законодателство за ползване на нивите и да се регулират отношенията в тази област. Три адвокатски дружества бяха потърсени за представяне на оферта за участие в процедура по възлагане на обществена поръчка във връзка с изготвянето на проекта. Работата по Кодекса се очакваше да струва 400 хил. лв. без ДДС. Срокът за изпълнение на поръчката бе до 15 ноевмри 2016. На 2 септември изготвянето на проекта спечели адвокатско дружество „Георгиев, Тодоров и Ко”.

http://agrozona.bg

 

Четете още:Пожар в подстанция остави без ток 18 000 клиeнти на ЧЕЗ в центъра на София

 

 

Коментари

Новини Варна