IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
България
13:28 | 12 февруари 2017
Обновен: 09:55 | 18 април 2024

Референдум за злато: Ще се "позлати" ли Трън - трънчани решават

На 26 март хората трябва да решат дали край града ще се добива от ценния метал

По материала работи: Юлиян Атанасов
Референдум за злато: Ще се "позлати" ли Трън - трънчани решават

Местен референдум трябва да реши дали край трън ще се добива злато. Допитването е насрочено за деня на предсрочните парламентарни избори 26 март.Поводът е инвестиционно намерение на българска фирма за добив на златно-сребърни руди в находище "Трън".На около 10 километра от Трън се намира някогашната мина "Злата".Ако на референдума хората гласуват, че са съгласни да бъде възобновен добивът на полезни изкопаеми, работата в новата мина ще започне до 10 години, информира БНТ 2.

 

Въпросът, на който хората трябва да отговарят обаче според някои е объркващ. Той е "Съгласни ли сте община Трън да не одобрява устройствени планове, предвиждащи добив и преработка на подземни богатства?" На практика, ако хората са "за" рудодобива, трябва да отговорят с "не", ако са "против" с "да"."Не е зададен подвеждащо. Ние доста обсъждахме в комисии към Общинския съвет. Това е въпросът, който е внесен с предложение от кмета и ние, като общински съветници, решихме да го подкрепим като най-добре зададения, защото трябва да бъде и законосъобразен." , каза общинският съветик Веселина Шишкова.

 

От дружеството, направило инвестиционното предложение за добив на злато, обаче не смятат така."Нашето мнение е, че така формулираният въпрос е незаконосъобразен. Одобряването на устройствените планове се извършва по реда на закона за устройство на територията. И когато изискванията по закона са изпълнени, никой общински съвет не може да откаже да одобри даден устройствен план, включително и позовавайки се на референдум", смята Ваня Денева.

 

Хората в Трън са разделени по въпроса за добива. Според част от хората реализирането на проекта ще напреди на околната среда, а според други той ще съживи района.

 

Докладът за оценка на въздействието върху околната среда се очаква да бъде готов догодина. Според дружеството проектът няма да има негативен ефект върху природата.Референдумът ще струва на общината около 40 хиляди лева. Предвидена е и информационна кампания, която ще продължи месец.Какъвто и да е изходът от референдума обаче, въпросът за концесията на находищата преди всичко е в ръцете на държавата.

 

dnes.bg

Четете още Шансът на България на пазара за етерични масла е в доброто качество

 

Коментари

Новини Варна