IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
България
09:22 | 12 февруари 2017
Обновен: 18:53 | 30 април 2024

Шансът на България на пазара за етерични масла е в доброто качество

Това каза Методи Стефанов, агроном експерт производство и преработка на етерично-маслени култури

По материала работи: Юлиян Атанасов
Шансът на България на пазара за етерични масла е в доброто качество

Ако ние като държава-производител на етерични масла можем да се преборим с конкурентите ни, това ще бъде с качеството на продукцията ни. Това каза Методи Стефанов, агроном експерт производство и преработка на етерично-маслени култури, по време на Петата национална среща на земеделските производители в България, организирана от АЗПБ.

 

Той разказа още, че основните френски купувачи на розово масло първо го купуват в съседна Турция и след това идват в България въпреки, че българското розово масло е по-качествено. Причината е, че производителите там дават по-големи гаранции на доставките. В някои случаи те продават розово масло на ниско качество, но на по-висока цена от нашето, защото могат да осигурят достатъчно количества и клиентът е сигурен, че ще получи стоката, и то в обем, за който се е договорил с производителя. Това се дължи на неузрелите отношения на всички играчи на българския пазар, показват наблюденията на експерта. Ако това бъде преодоляно, България може да достигне и надмине нивата от преди 35 години, според него.

 

Предостатъчно площи с лавандула

 

През последните години площите с етерично-маслени култури се увеличиха поради силното търсене на пазара. Площите с лавандула нараснаха поголовно през последните 5 години и достигнаха връх. Производството на етерични масла се превърна от бутиково в масово производство и тенденцията е това да продължава. Свързано е с регулиране на цените. Производителността при етерично-маслените култури е десетки пъти по-висока сравнена със зърнопроизводството. Това все повече засилва интереса на фермерите към преминаването от зърнопроизводство към отглеждане на такива култури. Ето защо е важно да се обърне внимание на диверсификацията в производството.

 

Съветът на експерта е, преди да изберем с кои етерично-маслени култури ще диверсифицираме в стопанството си, първо да погледнем в миналото. Във времената преди демокрацията България е била на първо място по производство на голяма част от тези култури, които са отивали за етерични масла и преработка на сухи билки. След промените това производство се срива и към 2000 г. отново следва възход с бавни темпове, основно поради търсенето в парфюмерията, която е лимитиран пазар. По статистика целият оборот от етерични масла скача между 10% и 15%. През 2016 г. той възлиза на около 6 млрд. евро, а до 2020 г. се очаква да бъде между 12 и 15 млрд. евро. Фактор за това са развиващите се пазари в Азия.

 

Козметичната индустрия търси натурално чисти съставки

Другата основна тенденция е, че в производството на козметика се търсят естествени съставки. Освен в козметиката, част от тях отиват в хранителната индустрия.Развитие има в търсенето на биопродукти. В момента на пазара добре върви както конвенционалното производство, така и биото. Преди конвенционалното бе стандарт в бранша. До скоро масово се говореше да се сеят големи площи, а никой не говореше за качеството.

 

Устойчиви отношения

 

Имаме модерно земеделие, европейско подпомагане, но липсва повече комуникация между участниците по веригата, каза той. „Разковничето нещата да се случат са устойчивите отношения – от засяването през преработката до крайния клиент. Ако крайният клиент е сигурен в нашето качество и количество, той определено няма да смени доставчика си и държавата.“, е мнението на Методи Стефанов. Той призова стопаните да не се подвеждат по гръмки истории за печалби, а да проучат задълбочено ситуацията на пазара и условията за производство.

 

При взимането на решение какво ще отглеждате, трябва да вземете предвид при какви условия ще отглеждате – качеството на почвата, климата в района, посадъчен материал и т.н. Трябва в дълбочина да се проучат условията както при производството, така и при пазара. Според експерта печалбата е добра, независимо дали маслото ще бъде направено в Турция, Гърция или България. Не малко култури се отглеждат в държави в райони, където има политически проблеми и това е голям плюс за родните производители, посочи той. Максималният добив обаче не винаги върви ръка за ръка с качеството и от там идват проблемите, подчерта Методи Стефанов.

 

Очаквания за пазара

 

Експертът очаква цените на основните култури да се нормализират. В следващите няколко години ще се разгърне пазарът за валериана и всички видове лайки, особено римската, както и салвия, резене, кориандър, магданоз, копър. „Трудностите за преработвателите и търговците на етерични масла е нестабилната цена на борсите. Това не ни позволява да правим по-дългосрочни контакти на пазара. С развитието на отношенията между производителите и търговците и постигането на по-голяма прогнозируемост се надявам това да се случи.“, каза Методи Стефанов.

http://agrozona.bg

Четете още Научно-технологичен парк може да бъде изграден на територията на ВМЗ-Сопот

 

Коментари

Новини Варна