"Кухи ваксини" – ключът към забавачките
Противниците на ваксините пък искат повече диалог с лекарите
Публикувана: 20 Mar 2017 | 19:16

Има родители, които извиват ръцете на лекарите и ги принуждават да пишат "кухи ваксини", за да бъдат приети децата им в детска градина. За това алармира д-р Георги Миндов, председател на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари, в предаването "България сутрин" по Bulgaria ON AIR.Има такава практика, тъй като според българското законодателство всички деца трябва да притежават нужните ваксини преди да постъпят, в която и да е детска градина. По този начин статистиката за имунизираните деца в страната не е реална."Когато има разминаване в имунизационния паспорт на децата, те минават през РЗИ. Това е комисия, която преценява дали детето може да се приеме в заведението", коментира и директорката на 99 ОДЗ "Брезичка" Иванка Харбалиева случаите, когато децата нямат нужните ваксини.

 

По думите й темата с ваксините е била винаги притеснителна и някои от родителите са против тях. Но тези, които не искат да имунизират децата си, могат да ги гледат в т. нар. свободна форма и да не им се налага да предоставят нужните документи, обясни Харбалиева.Заедно с  д-р Георги Миндов и председателят  на сдружение "За децата ни" Ема Черногорска коментира темата за ефективността на ваксините. Според д-р Миндов ваксините са ефективни и без тях биха се върнали едни от най-опасните болести.Черногорска обаче смята, че няма достатъчно диалог между родители и лекари. По думите й се дава само информация какви са позитивите от ваксините, а личните лекари не казват за какви реакции да се следи след имунизацията.

 

Двамата коментираха и случаите на морбили в Румъния и Пловдив. Д-р Миндов настоя, че ваксината е ефективна и уточни, че 86% от починалите деца в северната ни съседка са били неваксинирани и само 5-6% са били имунизирани.Черногорска обаче цитира други данни за предишната епидемия в България от 2009-2010."В 20% от случаите са приложени две имунизации, а разболелите се деца са 52%. Няма гаранция, че ако сме ваксинирани, няма да се разболеем", нястоя Черногорска.

 

dnes.bg

Четете още: Най-добрите млади химици тръгват от „Камчия“, за да покоряват световни върхове

 

Коментари ( 0 )