МЗ потвърди: Три доказани случая на морбили
Ще се имунизират деца от огнищата на заболяването
Публикувана: 20 Mar 2017 | 19:51

Потвърдени са вече три случая на морбили в България, съобщи Министерството на здравеопазването.Ведомството подготвя специализиран екип за участие в координационен съвет за контрол и управление на увеличаващата се заболеваемост. Екип на министерството ще посети в сряда Пловдив, за да провери на място изпълнението на дадените указания.

 

РЗИ-Пловдив информира Министерството на здравеопазването за три потвърдени случая на морбили. Освен 2-годишното дете от кв. Столипиново, за което има съобщение от петък, с морбили са и две жени от Пловдивска област - на 20 г. и на 24 г., живеещи в различни населени места. Диагнозата на тримата е лабораторно потвърдена в Националната референтна лаборатория на Националния център по заразни и паразитни болести.За да предпази населението от епидемия от морбили, Министерството на здравеопазването изготвя заповед за създаване на координационен съвет за контрол и управление на превантивните дейности.

 

В момента с приоритет се извършва имунизацията на лица до 18-годишна възраст в огнищата на случаи от морбили - съседни семейства, роднини и приятели, които са били в контакт и е съществувала възможност от заразяване.

 

Едновременно в цялата страна се прави преглед на неимунизираните деца в пациентските листи на общопрактикуващите лекари и се извършва селективна имунизация.Контролът по изпълнението на тази задача е възложен на регионалните здравни инспекции, а екип от МЗ ще посети в сряда Пловдив, за да провери на място общата организация и изпълнението на дадените указания за работа в огнищата на случаи от морбили и в рисковите групи.Към момента не се предвижда масова имунизация против морбили и разкриване на пунктове за имунизация.

 

dnes.bg

 

Четете още:"Кухи ваксини" – ключът към забавачките

 

 

Коментари ( 0 )