IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Избрано
10:07 | 28 март 2017
Обновен: 15:20 | 20 април 2024

Доставят още ваксини срещу морбили до дни

Министерството на здравеопазването ще сключи договор за нови 152 000 дози

По материала работи: Юлиян Атанасов
Доставят още ваксини срещу морбили до дни

До няколко дни Министерството на здравеопазването ще сключи договор за нови 152 000 дози ваксина срещу морбили. Това съобщи д-р Илко Семерджиев след своя среща с директорите на регионалните здравни инспекции. Вицепремиерът и министър на здравеопазването обсъди мерките, които РЗИ–тата трябва да вземат срещу разпространението на морбили в страната. Той уточни, че до момента са осигурени 9700 дози ваксини, като 51 000 от тях вече са раздадени на регионалните здравни инспекции. Те са предназначени към общопрактикуващите лекари, които проверяват активни дали сред пациентите им има неваксинирани. Нивото на ваксинация срещу морбили в България е по-ниско от 90%, но място за притеснение няма защото страната ни има всички условия за справяне със ситуацията, изтъкна д-р Семерджиев.

 

“За по-малко от два месеца сме успели да свършим толкова много неща, че те вече са невъзвратими“, каза още той и изтъкна, че който и да наследи поста му, ще продължи да работи по плановете и стратегиите на МЗ. Puls.bg припомня, че заради ситуацията в Румъния и първите случаи на дребната шарка у нас, Министерство на здравеопазването създаде Национален координационен съвет за контрол и управление на увеличаващата се заболеваемост от морбили. По-рано бе направена проверка в пловдивския квартал „Столипиново“, от където са заболелите, която показа, че от 8 000 деца, 100 не са били ваксинирани.

 

Изследванията на болните от морбили в Пловдив ще бъдат изпратени в референтна лаборатория в Европа, за да се уточни от къде е пренесено заболяването. Морбили e остро протичащо инфекциозно заболяване, засягащо приоритетно ранната детска възраст. Характеризира се с висока заразност и всеобща възприемчивост. До 90-92% от контактните с болен или заразоносител се разболяват.

puls.bg

 

Четете още: РЗИ - Варна, с апел към родителите заради морбили

Коментари

Новини Варна