IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
България
08:29 | 27 юни 2017
Обновен: 05:07 | 5 май 2024

Търговците с ГМО храни ще вземат разрешение от земеделското министерство

В срок до 23-и юли се приемат предложения и становища

По материала работи: Юлиян Атанасов
Търговците с ГМО храни ще вземат разрешение от земеделското министерство

С една крачка по-близо сме до приемането на дългоочаквания Закон за храните, след като Министерството на земеделието, храните и горите публикува на страницата си проект на Решение на Министерски съвет за одобряване на законопроекта за храните. В срок до 23-и юли се приемат предложения и становища.Една от най-„горещите“ теми в Закона за храните е за ГМО. Според разписаните текстове бизнес оператор, който желае да пусне на пазара генетично модифицирани храни или храни, съдържащи съставки, произведени от ГМО, трябва да подаде писмено заявление в земеделското министерство или до национален компетентен орган на друга държава членка за получаване на разрешение. Заявлението може да включва и искане за пускане на генетично модифициран фураж или ГМО за използване в или като фураж.В текста на проектозакона е посочено още, че храните могат да носят етикет „БЕЗ ГМО”, ако са произведени, съгласно добра производствена практика, гарантираща пълното отсъствието на всички съставки и добавки, съдържащи или произведени от ГМО. Добрите производствени практики за произведено „БЕЗ ГМО”, се разработват от браншовите организации и съюзи и се одобряват от министъра на земеделието.

 

Разписаният текст забранява влагането на продукти и съставки, съдържащи или произведени от ГМО, при производството на храни, предназначени за кърмачета и малки деца.

http://agrozona.bg

Четете още: Какво да е бъдещето на Бузлуджа? Над 50% искат музей

Коментари

Новини Варна