IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
България
10:00 | 28 юни 2017
Обновен: 12:55 | 18 април 2024

Банкер: Твърденията за нова финансова криза са безпочвени

Ако кеш разплащанията паднат до 1000 лв., таксата за транзакции ще спадне, обясни Левон Хампарцумян

По материала работи: Юлиян Атанасов
Банкер: Твърденията за нова финансова криза са безпочвени

Тревожната информация от Банката за международни разплащания в Базел, че ни чака нова финансова криза, е интерпретирана прекалено сериозно от медиите у нас. Техният доклад говори за възможни тенденции, които биха могли да доведат до следваща криза. Това обясни банкерът Левон Хампарцумян в студиото на "България сутрин". "Прогнозата за криза е локална медийна интерпретация, на базата на решението, че това е много важен доклад. Това е все едно да твърдим, че НАСА скоро ще обяви съществуването на извънземни", поясни гостът.

 

Акцентът на разговора се премести към предложението на ГЕРБ кеш разплащанията да паднат от 10 000 лева на 1000 лева, под претекст борба със сивата икономика. "Проблемът с плащанията в кеш е, че могат да затруднят оборота на парични средства в държавата. Но тази промяна не бори ефективно сивата икономика. Мисля, че това предложение не е базирано на анализи на кешовия обмен", заяви Хампарцумян пред Bulgaria ON AIR.

 

Според него, ако се наложи кешовото ограничение, би трябвало да спадне таксата за банкови транзакции, тъй като ще се увеличи количеството им. "Това е принципът на "Volume/Discount". Но това не е значим източник на средства за една банка", допълни той по повод твърдението на опозицията, че проектозаконът на ГЕРБ е банков лобизъм.

bgonair.bg

 

Четете още: Започват проверки на санирани панелки

Коментари

Новини Варна