IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
България
11:30 | 24 юли 2017
Обновен: 16:28 | 3 март 2024

Геолог прогнозира трусове у нас през септември

Вече има софтуер, който може да разпознава труса преди старта на земетресението, на базата на сеизмични вълни, сподели експертът

По материала работи: Слав Велев
Геолог прогнозира трусове у нас през септември

Между 4-6 септември и от 14-18 септември в България край Велинград и Гоце Делчев е възможно да има земетресения със сила до 4,5 степен по Рихтер. Това прогнозира пред NOVA геологът проф. Рангел Гюров.

 

Той обаче се застрахова и на няколко пъти подчерта, че не казва, че земетресения ще има, но може да има повишена сеизмична активност.

 

Вече могат да се правят прогнози за земетресения, каза професорът. Вече има софтуер, който може да разпознава труса преди старта на земетресението, на базата на сеизмични вълни - дали ще има по-слабо или по-силно земетресение.

 

В Гърция има група сеизмолози, които правят много добри прогнози на базата на новите технологии. Те разполагат с по-добра техника от нашите. Същото е и в Турция и Румъния - на румънците от САЩ им доставиха техника, в Турция също, призна проф.Гюров.

 

 

Той каза, че теорията, че земетресенията идват от подпъхване на геосинклиналните плочи вече е остаряла. Той, заедно с колега имали нова теория - за завихряния. "Гърция потъва. Фокусът на това потъване е остров Кипър. Тя потъва със сантиметри на година, което е много сериозен процес", коментира професорът.

 

"Възможно е това потъване да окаже влияние и в България. Ако има сеизмична активност, тя ще е около Велинград и земетресенията ще бъдат в периода от 4 до 6 септември и от 14 до 18 септември. Не казвам, че това ще стане, а че е възможно да се случи", обясни категорично геологът.

 

Той уточни, че това е времето на новолуние и пълнолуние, когато стават 80% от големите земетресения. "В Гърция и следващата седмица е възможно да има земетресения, но те ще бъдат по-леки. В България, ако има такива земетресения, те няма да са по големи от 4 по Рихтер", каза още той.

 

dariknews.bg

 

Четете още:   

 

Коментари

Новини Варна