IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
България
10:56 | 21 август 2017
Обновен: 01:03 | 16 април 2024

Пенсиите ни гарантирани до 2040 г.

Достъпът до системата ще става все по-труден със скока на възрастта

По материала работи: Слав Велев
Пенсиите ни гарантирани до 2040 г.

До 2040 години пенсионната система ще е стабилна, но след това ще е нужна реформа, защото положението ще се влоши. За това предупреди социалният министър Бисер Петков по повод информацията, че работещите в момента на около 40 години ще останат без пенсии заради демографската криза.

 

Системата е базирана на солидарността между поколенията, тези които работят сега плащат пенсиите на възрастните хора, а тези които ще навлязат след няколко години ще са ангажирани с пенсиите на следващите поколения.

 

Когато се променя съотношението между тези, които получават пенсии и тези, които внасят пари в системата, се стига до напрежение в системата, защото вноските, които се плащат са по-малко от нужното, обясни министърът пред bTV.

 

Той напомни, че до 2037 г. постепенно ще нарастват стажът и възрастта за пенсиониране и тогава те ще се изравнят за мъжете и жените и достъпът до системата ще е все по-труден. Така че искат или не на възрастните хора ще им се наложи да работят повече.

 

Към момента средната възраст на българина е 43 години и се оказа, че сме втората страна, след Германия, по застаряване.

 

Една от особеностите на българския трудов пазар е, че ромите ще бъдат все повече от хората, които трябва да бъдат наемани и заради това сега един от приоритетите на правителството е образованието им.

 

Относно ниската безработица у нас Петков коментира, че основният проблем на пазара на труда е липсата на квалифицирани работници.

 

Във връзка с това се взимат мерки срещу отпадането на ученици, както и да се стимулират майките да се върнат по-рано на работа след раждане.

 

Dnes.bg

 

Четете още:   

Коментари

Новини Варна