IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
България
11:28 | 13 септември 2017
Обновен: 11:46 | 24 април 2024

Футболист и полицай - най-мечтаните професии в шести клас

10% от децата не живеят с родителите си, половината са готови при първа възможност да избягат от час

По материала работи: Юлиян Атанасов
Футболист и полицай - най-мечтаните професии в шести клас

За 46% от децата най-важните предмети - математика, история, география, английски, са напълно безинтересни. 45% са готови да избягат от час при първа възможност. Момчетата мечтаят най-силно да са футболист (23%) и полицай (17%), а момичетата - адвокати (19%) и лекари (18%). В свободното си време едните играят футбол или компютърни игри, а другите - излизат навън или слушат музика. Този портрет на шестокласника в България рисува национално представително изследване на Центъра за приобщаващо образование, направено със съдействието на фондация "Велукс".

 

Най-добрата новина от проучването е, че 95% от шестокласниците у нас смятат, че е важно да се ходи на училище, а 79% харесват учителите си. Добрите новини обаче са дотук. Половината деца споделят готовност да избягат от час при първа възможност. Това, според авторите на изследването, показва, че училището не е адекватно на изискванията на съвременните деца. Тази теза допълнително се подсилва от отговорите за любимите и най-нехаресвани предмети. Любимите на децата предмети са физическо възпитание и спорт (76%), рисуване (57%) и музика (56%) - и това не е изненадващо, тъй като там има учене чрез правене и децата са активни участници в процеса, отбелязват експертите. А най-нехаресваните предмети са всъщност най-важните - история (43%), математика (40%), география (35%) и английски (31%). Почти половината шестокласници (46%) ги обявяват за безинтересни - което означава, че класно-урочната форма, в която те все още масово се преподават, се проваля, коментират от центъра.

 

Мечтите на шестокласниците за това какви искат да станат, като пораснат, се диктуват от сериалите, които гледат - нито момчетата, нито момичетата имат план как се постигат професиите, които най-силно желаят. Като цяло, отбелязва изследването, децата нямат изградени устойчиви интереси и хобита. Противно на очакванията, техният най-голям проблем не е агресията (едва 18% са я посочили като нещо, от което се боят), а страхът от провал в ученето (56%).

 

Социално-икономическият разрез на випуска също е тревожен - 23% от децата живеят в крайна бедност. На 14% им се налага да работят, за да изкарват пари. 12% пътуват до училище в друго населено място. 10% не живеят с родителите си. 18% имат трудности с българския език. Като цяло, според експертите на центъра, изследването сочи, че 30% от шестокласниците у нас са в риск да загубят интерес към ученето и дори да отпаднат от училище. Авторите на проучването са се спрели на шести клас, защото според тях това е най-малко изследваната група ученици, а същевременно и групата в най-критична възраст.

 

segabg.com

 

Четете още: Нов протест готвят служителите на МВР

Коментари

Новини Варна