IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
България
12:10 | 13 декември 2017
Обновен: 07:44 | 1 май 2024

Втори ден на студентски протести в Благоевград

На място дойдоха кметът д-р Атанас Камбитов и началникът на КАТ-Благоевград Данаил Стоицов, живущи в района граждани

По материала работи: Борис Проданов
Втори ден на студентски протести в Благоевград

Над два часа продължи вторият ден на протест на студентите от ЮЗУ "Н. Рилски" в Благоевград, блокирано бе отново фаталното кръстовище, а след това и общината. На място дойдоха кметът д-р Атанас Камбитов и началникът на КАТ-Благоевград Данаил Стоицов, живущи в района граждани.

 

„Кръстовището, където стана инцидентът е сигнализирано с пешеходни пътеки и знаци, но това явно не е достатъчно, защото поведението на водачите не е добро, тъй като не спазват правилата за движение”, каза пред медиите началникът на КАТ Данаил Стоицов.

„Що се отнася до отговорността на общината, сме си свършили работата-налице е хоризонтална и вертикална маркировка, осветление, но е необходима дисциплина и спазване на правилата от всички”, каза кметът Камбитов. Според него само тази година общината е положила 18 000 кв. м пътна маркировка, а от догодина ще се постави и релефна такава.„Нелеп инцидент, няма как да не сме тъжни и ядосани, да загубиш живота си на 18 години, всички ние сме родители, и трябва да си дадем сметка какво правим по пътищата и като пешеходци и като водачи”, добави кметът Атанас Камбитов.

 

„Да закрием държавата, след като не можем да решим проблема с едно елементарно кръстовище, не че не могат - не искат да го решат и непоправимото стана”, каза общинският съветник Владимир Елезов, живущ в района. Според него отговорните трябва да си свършат работата по контрола и безопасността на движението. „Кръстовището тук е проблемно заради паркираните автомобили, неосветено е-вижте тези лампи - „светулки”, нищо не се вижда, а като няма и видимост-тук става абсурд някакъв”, допълни Елезов.

 

Според него най-гнусното в случая е, че за това кръстовище се говори от години, но няма никакви резултати и контрол относно паркираните автомобили и несъобразената от страна на водачите скорост.Според тях всичко, което е нужно е направено на въпросното кръстовище. Кръстовището бе блокирано от 7.20 до 8 ч., след което близо 150 студенти се отправиха към общината.

 

Преминавайки през улиците на града, на всяка пешеходна пътека те коленичеха, за да отдадат почит на загинала си вчера колежка. В 8.20 те блокираха входа на община Благоевград и поискаха кметът да излезе.„Къде са управниците ни, не само кметът, защо не излязат, за това ли учим тук, за да избиват по пътищата, и то на пешеходни пътеки, не само тук, но в цялата страна, докога ние само ще мълчим”, попита студент, блокирал вратата на общината. „Всички ние сме потенциални жертви”, добави студентка.

Кметът излезе, съгласи се да говори с протестиращите пред вратата на общината и след дълъг диалог обеща днес да се поднови маркировката на пешеходната пътека, до седмица-изграждане на "легнали полицаи", а след Нова година-поставяне на светофарна уредба.

 

БГНЕС

 

Още по темата: Студенти окупираха общината в Благоевград

Коментари

Новини Варна