IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
13:52 | 26 декември 2017
Обновен: 21:15 | 24 април 2024

2 милиона нови винетки за автомобили са в продажба от 22 декември

За първи път годишната винетка за всички превозни средства ще важи за срок от една година от датата на купуването й

По материала работи: Юлиян Атанасов
2 милиона нови винетки за автомобили са в продажба от 22 декември

Шефът на АПИ Дончо Атанасов и екипът му дадоха традиционната за края на годината пресконференция, на която представиха новостите при винетките за идната година.2 милиона винетки за 2018 г. са в продажба от вчера, 22 декември. 900 хиляди от тях са годишни за леки автомобили. Това съобщи вчера шефът на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) инж. Дончо Атанасов. Въпреки уверенията на управляващите, че от догодина ще бъде въведена по-справедливата система за плащане според изминато разстояние за тежките автомобили и че ще има електронна винетка за леките коли, все още не е ясно кога тя ще бъде въведена.

 

За първи път годишната винетка за всички превозни средства ще важи за срок от една година от датата на купуването й. Валидността на годишните винетки в момента е до 31 януари, независимо от това кога е купена. Новите годишни винетки ще имат полета за валидизация, в които се маркира дата и месец. Затова, когато шофьорът купува годишна винетка, освен регистрационния номер на автомобила, трябва да каже и от коя дата иска да бъде валиден стикерът.

 

Друго нововъведение е тримесечна винетка за леките коли, която ще бъде на цена от 54 лева. Няма да има промени в цените на останалите винетки. Годишната е 97 лв., месечната 30 лв., а седмичната - 15 лв. При винетките за камиони над 3.5 тона единствената промяна е в цената на дневната винетка, която догодина ще бъде 23 лв., при 21 лв. в момента. Измененията са свързани с европейските изисквания в областта на пътното таксуване. Очаква се увеличението от 2 лв. на дневния стикер да доведе до повишаване на приходите с близо 2.8 млн. лв

 

Шофьорите трябва да купуват винетки само от официално определените за това места, като е задължително да изискват и касова бележка, в която е вписан регистрационният номер на превозното средство.Това са големите бензиностанции и търговски вериги, офисите на "Български пощи", областните пътни управления и ГКПП.

 

Приходите от винетки през тази година са близо 340 млн. лв., от тях 244 млн. лв. са от леки автомобили. От началото на годината до края на ноември са продадени 6 985 024 винетки. Спрямо същия период на миналата година постъпленията нарастват с 20 млн. лв. Съотношението в продажбите на винетки за леки и тежкотоварни автомобили е 70 към 30.

 

 

segabg.com

Четете още: ЕК предупреди, че планът за Пирин трябва да мине екооценка

Коментари

Новини Варна