IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Избрано
09:59 | 7 февруари 2018
Обновен: 23:24 | 25 април 2024

470 000 деца включени в програмата за здравословно хранене

Предстои парламентът да приеме новия Закон за храните

По материала работи: Слав Велев
470 000 деца включени в програмата за здравословно хранене

Повече от 470 000 деца са включени в програмата за здравословно хранене. Вече девет години МЗХГ прилага програма за здравословно хранене при децата. Програмите са „Училищен плод и „Училищно мляко“, но от настоящата учебна година те са обединени. Целта е у децата да бъдат изграждани навици за здравословно хранене. На малчуганите се раздават плодове, зеленчуци и мляко. Те са придружени с подходяща информация за характеристиките им и значението за здравето. „Смята се, че чрез тази инвестиция в бъдеще ще се намалят разходите за здравеопазване, произтичащи от небалансирано хранене“, заяви заместник-министърът на земеделието, храните и горите д-р Цветан Димитров. Темата беше дискутирана по време на конференция на Българското председателство на Съвета на ЕС „Здравословно бъдеще за Европа: здравословно хранене при децата“ в София. „Възпитаването сред децата, на навици за здравословно хранене, повишаването на качеството на храните и подобряването на техните характеристики, следва да бъдат един непрекъснат и свързан процес“, смята Димитров, цитиран от agrozona.bg.

 

Той припомни, че  предстои парламентът  да приеме новия Закон за храните. Негова основна цел е да гарантира висока степен на защита здравето и интересите на потребителите по отношение на храните. Здравото и образовано младо поколение е бъдещето на Европа, затова е немислимо нещата да бъдат изпуснати от контрол. Заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева заяви, че затова България предлага дискусия по темата. Директорът на “Обществено здраве, странознание и управление на кризи”, Главна дирекция здравеопазване в ЕК Джон Райън благодари за избраната тема и посочи значимостта й. Той също подчерта значимостта на здравословното хранене.

 

Четете още: По-високи заплати искат и в домовете за изоставени деца

Коментари

Новини Варна