IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
09:05 | 7 февруари 2018
Обновен: 03:53 | 17 април 2024

По-високи заплати искат и в домовете за изоставени деца

Общините ще поискат финансова помощ от държавата, 30 млн. лв.

По материала работи: Слав Велев
По-високи заплати искат и в домовете за изоставени деца

Ново недоволство се задава в домовете за изоставени деца. Работещите служители в тях готвят протест заради ниското възнаграждение и тежките условия на труд.

 

Общините ще поискат финансова помощ от държавата в размер на 30 милиона лева, за да задържат служителите си и и да не закриват домовете.

 

Анна Василева е детегледач в Комплекса за социални услуги в Пловдив. Грижи се не за едно, а за седем деца едновременно. Повечето са младежи с физически и умствени проблеми. Когато е на смяна нощно време, изпълнява и ролята на медицинска сестра и чистачка.

 

 

"И всичко това - за 530 лева. Част от колегите се мъчат да намерят и допълнителни доходи, защото за нищо не стигат. Заплащането е крайно недостатъчно, а трудът е тежък", обясни тя пред Нова тв.

 

С 40 лева повече от помощния персонал получават педагозите с висше образование.

 

"Човек с две висши образования. Заплатата ми е 570 лева и след удръжките тя пада и под 500. Абсурдно е да получаваш толкова малко пари, а да имаш малко дете, да имаш сметки, да имаш кредити, храна трябва да осигуриш всяка вечер вкъщи", каза социалният педагог Валентина Начева.

 

30 служители са напуснали Комплекса за социални услуги преди Нова година заради ниското заплащане и тежките условия. Останалите са изпратили писмо до директорката, че ще протестират, ако заплатите им не бъдат увеличени.

 

"Проблемът наистана в момента е доста голям, нещата назряват и може би ще се стигне до нещо по-лошо, не знам. И поради липса на хора в работоспособна възраст да започнат работа, назначаваме пенсионери", каза Марина Ватева – директор на Комплекс за социални услуги "Св. Св. Константин и Елена" – Пловдив.

 

Така Катя, която цял живот е работила в химически завод, сега се грижи за деца с умствена изостаналост.

 

"Пенсията ми е 250 лева и не мога да си покривам нуждите, разходите с тези пари", обясни Катя Терзиева.

 

Крещяща нужда от медицински сестри, детегледачи и помощен персонал в момента имат всички социални домове в Пловдив, Пазарджик, Стара Загора и София. А без намесата на държавата общините нямало как да вдигнат заплатите.

 

"Не говорим за някакви огромни суми. Сигурно става дума за 20 до 30 милиона за цяла България, за да се осъвременят възнагражденията на работещите в социалната сфера", каза зам.-кметът на Пловдив Георги Титюков.

 

Вече се водят преговори със Социалното министерство и с Министерството на финасите.

 

Dnes.bg

 

Четете още:    

 

Коментари

Новини Варна