IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
15:36 | 10 февруари 2018
Обновен: 01:06 | 23 април 2024

България, Сърбия и Латвия са най-зависимите от руско икономическо влияние страни в ЦИЕ

През последните 10 години 15-20% от икономиката на страната ни се владее директно или индиректно от Русия, коментира анализатор

По материала работи: Борис Проданов
Световната икономика се възстановява по-лошо от предвиденото


България, Сърбия и Латвия са най-зависимите от руско икономическо влияние държави от региона на Централна и Източна Европа. То се прокарва чрез енергетиката – природен газ, петрол, но и през други сфери, например  приватизацията на големи рафинерии, както се случи в Сърбия, и преминава през завладяване на ключови компании, като БТК и „Булгартабак“, които бяха закупени от руската държавна банка ВТБ.

 

Това коментира енергийният експерт от Института за пазарна икономика  Мартин Владимиров в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria.

 

Владимиров представи резултатите от изследване, осъществено от Института за пазарна икономика (ИПИ), за влиянието на Русия в икономиките на четири балкански държави – Македония, Босна и Херцеговина, Сърбия и Черна гора. В по-ранно проучване са включени още четири държави от Централна и Източна Европа, включително и България.

 

„Не е методологически правилно да сравняваме корпоративни приходи и БВП. Затова сравняваме корпоративните приходи на руските фирми с общите приходи в цялата икономика, оборотът на руските компании с общия оборот в икономиката“, обясни методиката на изследването Владимиров.

 

„Нещата са доста страшни. В България през последните 10 години 15-20% от икономиката се владее директно или индиректно от Русия. И то говорим за стратегически сектори“, каза той.

 

„В Западните Балкани ситуацията е малко по-положителна, като най-ниско е руското влияние в Македония, където само 2-3% от икономиката се владее от руски интереси“, отчете той.

 

Най-уязвима е Сърбия с 13% от икономиката, като там много държавни компании са зависими от руските енергийни доставки.

investor.bg

Коментари

Новини Варна