IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
България
20:30 | 19 февруари 2018
Обновен: 16:48 | 18 април 2024

Кремиковският манастир започва събирането на спомени за дядо Добри

Историите ще бъдат издадени в книга, а една от тях е свързана с манастир, в който се е укривал Васил Левски

По материала работи: Деян Михайлов
Кремиковският манастир започва събирането на спомени за дядо Добри

Започва събирането на спомени за дядо Добри от хора, докосвали се до него. Историите ще бъдат издадени в книга, а една от тях е свързана с манастир, в който се е укривал Васил Левски.

На 30 километра от София, близо до село Елешница, се намира обителта "Успение на Света Богородица". Не се знае кога точно е изградена, но тук на това място, още през IX век, е имало монаси.

В историята на манастира е записано, че Апостолът на свободата Васил Левски е основал там таен революционен комитет. Имал е и скривалище, най-вероятно то е било в някоя от сградите, които вече са разрушени.


На 103 години почина дядо Добри, наричан "Светецът от Байлово"
Над 20 години той събираше милостиня по улиците на София, като спечелените десетки хиляди лева е дарил на Българската православна църква
След 10 ноември 1989 г., дядо Добри дарява над 30 хиляди лева, с които са ремонтирани покривите на храма и сградата с жилищните помещения. Изграден е и каменен зид срещу набезите на крадци. Игуменът на Кремиковския манастир отскоро отговаря и за тази светиня, посещавана често от дядо Добри.

 „Приканвам всеки, който има такива спомени и преживявания с дядо Добри, да изпраща писмено на адреса на Кремиковския манастир. Моля да бъдат с трите имена, с подпис и с обратна връзка”, призова отец Серафим Янев.

Игуменът очаква хората да продължат делото на дядо Добри, за да спасят обителта от разрушение.

„Той беше свещ, истинска свещ, която светеше и ни показваше в тоя материален свят, кое всъщност е ценното – че без Бога и без вярата нищо не сме”, допълни отец Серафим.

гр. София, кв. Кремиковци, местност „Манастирски ливади“
Кремиковски манастир „Св. вмчк. Георги Победоносец“
Пощенският код на Кремиковския манастир е 1849.

 

 

Btvnovinite.bg

 

Коментари

Новини Варна