IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
България
08:15 | 24 февруари 2018
Обновен: 06:09 | 24 март 2024

Сребърна монета по случай 140 години от Освобождението

Възпоминателната монета ще струва на каса 78 лева, а номиналът ѝ е 10 лева

По материала работи: Юлиян Атанасов
Сребърна монета по случай 140 години от Освобождението

Българската народна банка (БНБ) пуска в обращение на 26 февруари сребърна възпоменателна монета.Възпоменателната монета е отсечена по случай 140 години от Освобождението на България от турско робство и е първата за тази година, която се издава на историческа тематика.Цената ѝ на каса е 78 лева, а номиналът – 10 лева.Монетата ще се продава на две каси в централната банка на пл. „Александър I“ № 1 и на четири каси в Касов център на БНБ на ул. „Михаил Тенев“ № 10.

 

Ценителите на възпоменателни монети могат да си я закупят в клонове на Банка ДСК, Банка Пиреос, Общинска банка, Първа инвестиционна банка, Райфайзенбанк и от Дружеството за касови услуги АД.Автори на художествения проект са Елена Тодорова и Тодор Тодоров.

 

На лицето на монетата е изобразена емблемата на Българската народна банка с годината „1879“ върху лентата, над нея – годината на емисията „2018“ и околовръст са надписите: горе „БЪЛГАРСКА НАРОДНА БАНКА“, долу на два реда номиналната стойност „10 ЛЕВА“. На гърба на монетата има изображение на български опълченци в битка и околовръст надпис „140 ГОДИНИ ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ“.

investor.bg

 

Четете още: Започна програмата за студентски бригади в САЩ през 2018 г.

Коментари

Новини Варна