IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
България
20:32 | 2 март 2018
Обновен: 06:04 | 24 март 2024

Здравното министерство преразглежда критериите за подбор на болници, които работят с НЗОК

Наредбата е публикувана за обществено обсъждане, което трябва да приключи до 15 март

По материала работи: Слав Велев
 Здравното министерство преразглежда критериите за подбор на болници, които работят с НЗОК

Предвиждат връщане на наредбата на бившия здравен министър Петър Москов, според която здравната каса ще може сама да избира по определени критерии с кои болници да сключва договор и с кои не. Наредбата е публикувана за обществено обсъждане, което трябва да приключи до 15 март.
 

За това информираха Дарик от Центъра за защита на правата в здравеопазването, откъдето твърдят, че проектодокументът налага тотален административен контрол на болничното здравеопазване.
 

От здравното министерство отбелязват, че според текст в Закона за лечебните заведения в областите, в които броят на леглата за болнично лечение надвишава конкретните потребности от брой легла по видове, определени с Националната здравна карта, директорите на РЗОК сключват договори с лечебни заведения за болнична помощ или техни обединения, избрани по критерии и по ред, определени с наредба на Министерския съвет.

 

От ведомството се аргументират с факта, че през последните години болничните легла у нас нараствали безконтролно и нецелесъобразно. В контекста на философията на Националната здравна карта бил нужен механизъм за планиране и осигуряване на медицинските дейности, заплащани с публичен ресурс на териториален принцип съобразно потребностите на населението. 
 

В мотивите към публикуваната за обсъждане проектонаредба се посочва, че понастоящем липсва механизъм, който да определя кои болници могат да получават пари от касата, ако в даден район в страната се установи излишък на болнични легла. Практиката в последните години показала безконтролно и нецелесъобразно разрастване на тези легла, посочват от здравното министерство като аргумент за новото си предложение.
 

Разкривали се немалък брой нови болници, разкривали се и нови структури в съществуващите, което от ведомството считат, че не е съобразено с потребностите на населението.


От Центъра за защита на правата в здравеопазването обаче твърдят, че крайната цел на тази политика е министърът и администрацията му да определят с кои болници и за какви медицински дейности да сключи договор касата. Така пациентите ще бъдат принудени да се лекуват в тях или , ако искат да се лекуват в друга избрана от тях болница, ще трябва да си платят.
 

Такава наредба бе изготвена през 2016 година от екипа на бившия здравен министър Петър Москов и приета от Министерския съвет като част от плана за изграждането на Национална здравна карта. От Центъра за защита на правата в здравеопазването тогава обжалваха документа, а през март 2017 година той падна в съда.

Коментари

Новини Варна