IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
17:32 | 19 март 2018
Обновен: 05:03 | 16 април 2024

Идва нов циклон: "Анабет" ни носи сняг и до –8°С

Още довечера в София може да завали сняг, най-студено - в края на седмицата

По материала работи: Юлиян Атанасов
Идва нов циклон: "Анабет" ни носи сняг и до –8°С

Циклон след циклон от Средиземноморието ще се сменят през следващите дни и ще носят в страната ни много дъжд, студ и дори сняг. Още тази вечер ще усетим влиянието на един от тях - "Анабет".Това прогнозират синоптиците за времето у нас през тази седмица. Лошото време ще остане през всичките седем дни. В събота се очакват минимални температури от минус 5 в София и до минус 8 в Северозападна България. Максималните ще стигнат едва 2 градуса в Смолян и до 9 градуса в Ямбол и Благоевград, сочи прогнозата на синоптиците от НИМХ при БАН, цитирана от "Монитор".Утре температурите ще продължат да падат и на много места в Северна България и по високите котловинни полета на Запад ще завали сняг. В останалата част от страната – дъжд. В края на деня във вторник от юг-югозапад валежите ще спират и облачността за кратко ще се разкъса до слънчево.Дневните температури ще са в много широки граници: между 2° и 5° в Северна и  9° и 14° - в Южна България.

 

В сряда облачността отново ще се увеличи. Малко ще се затопли, но привечер и през нощта срещу четвъртък ще нахлува студен въздух. Ще започнат валежи, които бързо ще обхванат цялата страна. Повишена е вероятността дъждът да е обилен и в много райони да премине в сняг."Лошо време ни чака - ще има сняг, ще има и дъжд и вятър. Огромна долина на студ се спуска над цяла Европа. Навсякъде в континента ще има отрицателни температури", присъедини се към прогнозите и климатологът Георги Рачев.

 

Той обясни, че довечера в София може да вали сняг. Снежинки ще падат и в района на Видин.  Климатологът припомни, че българинът е казал, че има щъркелов сняг. Студът според Рачев ще е най-голям в четвъртък, когато температурите ще паднат до минус 7 градуса."Средиземноморието буквално бълва циклон след циклон. "Анабет" още следобед ще даде отражение в страната", каза още Рачев пред Нова.Той прогнозира, че валежите ще бъдат между 30 и 50 литра на места. "Със сигурност ще има разливи, не искам да казвам наводнения.", каза още той.

 

 

Четете още: До 90 % щети по прасковите и кайсиите в Северна България

Коментари

Новини Варна