IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
България
19:39 | 16 юли 2018
Обновен: 22:24 | 17 април 2024

Идвали ли са самолети с бежанци тайно у нас?

Центровете за мигранти са запълнени едва 11%

По материала работи: Юлиян Атанасов
Идвали ли са самолети с бежанци тайно у нас?

Това, че в България тайно кацат самолети с нелегални мигранти на военните летища, е фалшива новина!Така вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов коментира съобщенията, че бежанци се стоварват с военни самолети у нас. Информацията се появи в регионални сайтове, които цитират неназован чешки телевизионен канал.

 

"Искам да се знае категорично и ясно, че България не приема тайно мигранти и никакви самолети с бежанци не са се приземявали на територията на страната", беше категоричен той. Каракачанов припомни, че от 2016 г. насам потокът на мигранти към страната ни намалява драстично.Министърът е категоричен, че като вицпремиер по сигурността няма да допусне криза като тази от 2013-2016 година."Слуховете, че някакви конспиративни полети "доставят" нелегални мигранти в страната ни, кацайки тайно на военни летища са смехотворни. За да кацне самолет на военно летище, трябва аз да разреша. А за да разреша, трябва да зная каква е целта. Това важи и за военните, и за цивилните самолети", обясни военният министър в позицията си по въпроса.

 

Той припомни, че още от 2013-та година, като лидер на ВМРО, застъпва позициите, че България категорично няма да стане мигрантското гето на Европа. И сега, като вицепремиер по сигурността той не отстъпва от тази теза.Каракачанов цитира и данни от Агенцията за бежанците, според които ако през януари 2015 г. капацитетът на центровете за мигранти е бил запълнен 67%, през ноември 2016 г. стига до 103%, то през 2017 г. и до сега тенденцията е на трайно намаляване. Към месец юли 2018 г. той е едва 11%, сочат данните.Хората, които са влезли на територията на България между 2015 и 2018 г., са основно от Афганистан, Ирак и Сирия.Красимир Каракачанов отново се обяви против разполагането на центрове за бежанци в градовете и обяви, че ще подкрепи искането на колегите си Ангел Джамбазки и Карлос Контрера те да бъдат закрити.

dnes.bg

 

Четете още: В Шарково се чудят има ли смисъл да гледат животни

 

Коментари

Новини Варна