IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
България
17:38 | 16 юли 2018
Обновен: 13:08 | 17 април 2024

В Шарково се чудят има ли смисъл да гледат животни

В селото има и други опасения – от това как се погребват животните

По материала работи: Юлиян Атанасов
В Шарково се чудят има ли смисъл да гледат животни

Пети ден продължава умъртвяването на болните животни в село Шарково. Заради блокадите и протестите единственото оцеляло стадо е това на баба Дора. Днес тя ги изкара на паша, може би за последно."Само през трупа ми!" Така коментира пред Bulgaria ON AIR баба Дора на въпрос дали днес ще бъдат умъртвени неините животни.Дойка е изгубила вече цялото си стадо от 800 животни. Жителите на населеното място се питат дали въобще има смисъл в този район да се продължава животновъдство.Сред местните има информация, че ще бъдат обезщетени с 190 лв. за умъртвено животно. Имат обаче много въпроси към управляващите и се готвят за протест пред Народното събрание, който ще се проведе в сряда.

 

"Бил заразен този район, всички болести тръгвали от тука, това беше причината да се почне и с това умъртвяване", настоява жител на Шарково."Дали има смисъл в този район да се продължава животновъдството", пита друг човек и настоява - ако е така, поне да се каже и хората да си знаят да не купуват животни.В селото има и други страхове. Според кметът животните се заравят само на 3 метра под земята край селото и има опасност от нова зараза. Ако падне по-обилен дъжд труповете ще изплуват и ще тръгнат към селото.

 

dnes.bg

Четете още: Африканска чума по свинете на 120 км от Силистра

Коментари

Новини Варна