IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
България
16:56 | 19 август 2018
Обновен: 11:47 | 9 април 2024

В Стара Загора се реализира най-мащабното строителство през XXI век

Европроекти за близо 52 милиона лева, обяви премиерът Бойко Борисов

По материала работи: Борис Проданов
В Стара Загора се реализира най-мащабното строителство през XXI век

В Стара Загора се реализира най-мащабното строителство през XXI век - реализират се европроекти за близо 52 милиона лева, обяви пред журналисти премиерът Бойко Борисов. Днес той разгледа изпълнението на реконструкцията на централната градска част, моста в южната част на града, езиковата гимназия "Ромен Ролан", основно училище "Железник" и парк "Аязмото". 
 

Санирани са 80 блока в града, строим нови жилища за социално слаби, държавата осигури 2 млн. лева и започваме да изграждаме нова канализация в квартал "Самара", добави кметът на Стара Загора Живко Тодоров. Той подчерта че скоро държавата ще стане акционер и в новоизграждащия се индустриален парк край града. 
 

Премиерът беше посрещнат в митрополията от Старозагорския митрополит Киприян. Двамата обсъдиха първото обновление на парка, 120 години от създаването му, като първа екологична инициатива на Балканите в полза на гражданите, реализирана от БПЦ в края на XIX век.
 

Правителството финансира европроекти в общини в цялата страна и независимо дали кметът е избран от ГЕРБ или БСП, посочи по-късно на пресконференция премиерът. Като примери той посочи Свищов, Троян и Провадия, в които кметовете не са от управляващата коалиция.
 

Търговският регистър ще бъде възстановен изцяло в сряда, изтъкна премиерът. Той подчерта, че с кибератаки са компрометирани и избори и това не е прецедент. Като пример посочи Холандия, в която след подобен инцидент е било взето решение да се преустанови електронното гласуване.
 

Утре в Министерския съвет ще има работна среща по повод отнемането на лиценза на кипърската "Олимпик", която остави близо 275 хил. шофьори в България с прекратени застраховки "Гражданска отговорност". Чрез клона си в България и благодарение на 30 на сто по-ниски цени, които предлагаше за задължителната полица, компанията успя да завземе 9.2 на сто пазарен дял по данни на КФН към май. Сега окончателното й затваряне заради неплатежоспособност доведе до сложен казус, от който потърпевши са потребителите. 
 

След работната среща финансовият министър и представител на КФН ще дадат пресконференция, на която ще предложат компетентен отговор на казуса, обяви Бойко Борисов. Премиерът обяви, че българското правителство ще търси съдействие от евродепутатите за решение на казуса със застрахователя от Кипър, който е представител на страна, която е член на ЕС.
 

Бойко Борисов коментира идеята за предсрочни парламентарни избори като летен мираж на левицата, която в момента е на ваканция. Той подчерта, че в страната има недостиг на работна ръка, огромен финансов резерв и намален външен дълг с 2,5 млрд.лева. Извънредното свикване на парламента е пореден опит за популизъм на опозицията, дни преди началото на редовната сесия, коментира премиерът.

БТА

Коментари

Новини Варна