IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
България
17:21 | 21 август 2018
Обновен: 01:04 | 1 март 2024

Установено е нарушение при диагностиката и лечението на родилката, която почина в Плевен

Липсата на преглед не е позволила да се направи оценка на риска от извършване на интубация

По материала работи: Слав Велев
Установено е нарушение при диагностиката и лечението на родилката, която почина в Плевен

Установено е нарушение при диагностиката и лечението на родилката, която в края на миналия месец почина след планирано секцио в плевенската болница „Д-р Георги Странски”.

 

Тогава близките на 38-годишната жена посочиха лекарска грешка като причина за трагичната развръзка и обявиха, че ще съдят болницата.

 

 

Незабавно бе назначена проверка, от която става ясно, че след приемането на родилката, не са извършени прегледи за състоянието на устната й кухина и подвижността на гръбначния й стълб.

 

 

От здравното министерство съобщават, че липсата на тези прегледи не е позволила да се направи оценка на риска от извършване на интубация. Опити за такава процедура са били направени след започването на операцията, но те са били неуспешни заради определени особености на устната кухина на родилката. Вследствие на това състоянието й се е влошило и въпреки усилията на реанимационните екипи, родилката е починала.

 

 

В резултат на проверката, изпълнителната агенция „Медицински одит“ е отправила препоръка към болницата да разработи и приложи писмена процедура за оценка на риска при осъществяване на интубация.

 

Очаква се по случая да бъде образувано административно-наказателно производство.

 

dariknews.bg

Коментари

Новини Варна