IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
България
20:02 | 17 октомври 2018
Обновен: 10:11 | 19 април 2024

Горанов и Симеонов против квотите за хора с увреждания

Законопроектът беше приет с 2 гласа "против" от МС

По материала работи: Слав Велев
Горанов и Симеонов против квотите за хора с увреждания

С два гласа против е бил одобрен от правителството проектът на Закон за хората с увреждания.

 

По време на обсъждането министърът на финансите Владислав Горанов и вицепремиерът Валери Симеонов са изразили резерви към текстовете на чл. 40, който въвежда квоти за наемане на хора с увреждания и санкции за фирмите, които не ги изпълнят.

 

Министър-председателят Бойко Борисов пък е заявил категоричната си подкрепа за закона.

 

"Ние водихме многократен диалог, поехме ангажимента и държа да си го приемем, така както Бисер Петков го предлага. Ние сме парламентарна република и парламентът да преценява, в края на краищата те са нашите работодатели. Така че ние сме сложили подписите си, гарантирали сме си, че този текст ще приеме Министерският съвет", е заявил Борисов, според стенограмата от заседанието.

 

 

Министър Бисер Петков казва, че законопроектът е подкрепен от Националния съвет за интеграция на хората с увреждания, а вчера на Националния съвет за тристранно сътрудничество не получи подкрепа от работодателите, които също не са съгласни с въвеждането на квоти.

 

Според финансовия министър Владислав Горанов по този начин няма да се реши проблемът със заетостта на хората с увреждания.

 

"Този проблем не трябва по реда на принудата да бъде прехвърлян върху реалния сектор и такъв ангажимент аз не бих и не подкрепям", казва той.

 

Вицепремиерът Валери Симеонов изчислява, че трябва да бъдат назначени при прилагането на закона 24 000 хора с увреждания.

 

"И тъй като няма откъде да ги намерим, санкцията в размер на 30%, точно както казва министър Горанов, се превръща в данък, в един косвен скрит данък върху дребния бизнес. Точно този дребен бизнес, който ние в програмата сме поели ангажимент да насърчаваме и да подкрепяме", коментира Симеонов.

 

"Въпреки че беше заченат в грях, все пак законопроектът е смислен и е добре направен", оцени го вицепремиерът, като посочи, че се е работило под натиск и напрежение.

 

"Не бива тежките социални проблеми да водят до това да приемаме глупави решения, а в закона има такива и сега. И понеже знам, че в парламента няма политически капацитет да се окаже отпор на решения в полза на уязвими групи хора, поне ние да си запазим физиономията и да махнем неща, които са ирационални", посочва пък Горанов, който настоява за редакция на промените. Останалите му колеги обаче одобряват промените.

 

Dnes.bg

 

Четете още:  

 

Коментари

Новини Варна