IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
22:05 | 22 октомври 2018
Обновен: 10:02 | 16 април 2024

Искат контролирано палене на стърнища

В Закона за поземлените отношения

По материала работи: Юлиян Атанасов
Искат контролирано палене на стърнища

В Закона за поземлените отношения може да бъде предвидена процедура за контролирано палене на стърнища. Това ще стане, ако бъде прието предложението, което депутатът Йордан Апостолов, който е и зам.-председател на ресорната комисия, направи по време на последното заседание на парламентарния орган.„Независимо какво иска от нас ЕС от нас, може да се помисли за такава процедура.“, според него. Сега в България се срещат болести, които ги е нямало десетилетия. „Принудени сме да използваме все по-голяма маса фунгициди, инсектициди, да тровим земята си.“, Йордан Апостолов.Румъния и Гърция, също като България, са членове на ЕС, но там допускат контролирано опалване на стърнищата.

 

Контролираното палене може да се извършва на 3 години, според депутата, с цел да се намали риска от болести и използването на химични продукти. В България повече от 20 години не се палят стърнища, а хумусният слой е намалял с 45%, според изследване на Русенския университет, цитирано от Йордан Апостолов. Това показва, че и без палене хумусният слой намалява.

agrozona.bg

Четете още: Спасени в морето мигранти очакват с месеци прехвърлянето си в Германия

 

Коментари

Новини Варна