IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
България
14:43 | 15 ноември 2018
Обновен: 10:16 | 1 март 2024

Предлагат да се забрани употребата на е-цигари на закрито

През септември 2018 г. пушачите са били 38 на сто, бившите пушачи - 21%, а 41 на сто казват, че никога не са пушили

По материала работи: Слав Велев
Предлагат  да се забрани употребата на е-цигари на закрито

Да се забрани употребата на електронни цигари на закрити обществени места, както и на външната реклама на тютюневи изделия и рекламата в местата за продажбата им предлагат от сдружение "България без дим" и от Коалиция за живот без тютюнев дим.

 

От неправителствените организации предлагат още да се премахнат от летищата обособените места за пушачи и да се налагат санкции на обекти, в които се установят угарки или оборудване за наргиле.

 

През октомври 2017 г. 39 на сто от пълнолетните жители на страната посочват, че пушат, 22% твърдят, че вече са спрели, а 39 на сто заявяват, че никога не са пушили. Това сочи проучване, извършено от социологическата агенция "Екзакта".

 

През септември 2018 г. пушачите са били 38 на сто, бившите пушачи - 21%, а 41 на сто казват, че никога не са пушили.

 

И в двете проучвания в групата на "бившите пушачи" са по-често мъже, хора на възраст над 50 години, както и жители на столицата и на малките населени места, предаде БТА.

 

За нагласите към забраната за тютюнопушене на закрити обществени места през 2017 г. близо три четвърти от пушачите твърдят, че безусловно спазват забраната за пушене на закрити обществени места. Най-стриктни се оказват жените, хора над 60 години, високообразованите, заможните хора и жителите на столицата. Година по-късно 74% от интервюираните пушачи заявяват, че спазват стриктно забраната, но 19 на сто твърдят, че се съобразяват със забраната, само ако им бъде направена забележка. Това е позиция най-често на мъже, на хора на възраст между 30 и 40 години, както и на жители на малките градове. През 2018 г. 7 на сто посочват, че много рядко се съобразяват със забраната.

 

И през 2017 г., и през 2018 г. по 76 на сто от българите препоръчват да се наложи по-строг контрол върху спазването на забраната за тютюнопушене на обществени места.

 

Изследването от септември 2018 г. регистрира растяща нетърпимост към възможността децата да виждат реклами на тютюневи изделия. Тази тенденция е в сила както сред пушачите, така и сред хората, които не пушат, като 65 на сто подкрепят забраната на всякаква форма на промоция на тютюневи изделия с цел тяхното популяризиране. Това е с 12 на сто повече в сравнение с 2017 г.

 

 

Dnes.bg

 

Четете още:  

Коментари

Новини Варна